Herkesin evi olacak, kiracılık devri bitiyor... BDDK kredinin musluğunu bir açtı pir açtı! Herkese 1 ev düşecek…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), yeni bir karar alarak kredi imkanlarını genişletti. Bu adım, kiracı olanların artık daha fazla ev sahibi olma şansını artıracak.

Herkesin evi olacak, kiracılık devri bitiyor... BDDK kredinin musluğunu bir açtı pir açtı! Herkese 1 ev düşecek…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ikinci ev almak isteyenlerin konut kredisi kullanımına sınırlama getirmesinin ardından emlak sektöründe yankılar gelmeye başladı. Emlak uzmanları, özellikle düşük faizli "Süper Konut Kredisi" beklentisinin olduğu bu dönemde alınan kararı değerlendirdi. Kararın olumlu karşılandığını belirten uzmanlar, bu durumun özellikle Ekim ve Kasım aylarını etkileyebileceğini ifade etti.

KONUT KREDİSİNDE YENİ SINIRLAMALAR

BDDK'nın son dakika açıklamasıyla ikinci ev alacak kişilerin konut kredisi kullanımında yeni sınırlamalar getirildi. Finansal istikrarın güçlendirilmesi amacıyla alınan karara göre, tüketici, eşi veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutunun sahibi olduğu durumda, ikinci veya sonrası konut alımında kullanılabilecek konut kredisi değer oranı yüzde 75'e daraltılacak. Örneğin, 5 milyon TL değerindeki bir ikinci ev için yüzde 22,5 oranında kredi kullanılabilecek.

1,20 FAİZ ORANIYLA SÜPER KONUT KREDİSİ

Bu kararın, düşük faizli konut kredisi kampanyalarının gündemde olduğu bir dönemde gelmesi dikkat çekiyor. Özellikle "Süper Konut Kredisi" adı altında planlanan kampanyanın 180 ay vadeli ve yüzde 1,20 faiz oranıyla hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu düzenlemenin Meclis'in açılmasının ardından yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Herkesin evi olacak, kiracılık devri bitiyor... BDDK kredinin musluğunu bir açtı pir açtı! Herkese 1 ev düşecek… - Resim : 1

O TARİHTE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

BDDK'nın aldığı kararın, ilk evlerini almak isteyenleri etkilemediğini vurgulayan Şule Alp Duman, “İlk konut alımlarının kredi değer oranlarında bir değişiklik olmayacak. Vatandaşlarımız ilk evlerini alırken, müsterih olabilir. Bizler ilk ev alacak vatandaşlarımız için devlet tarafından çıkarılacak destek ve uygun faizli kredi imkanlarını bekliyoruz. Bu sayede herkesin bir ev alması uygun hale gelecek diye düşünüyorum. Meclis’in açılmasıyla özelikle ilk kez gayrimenkul alacaklara yönelik çalışmaların hızlı bir şekilde yürütülerek, Ekim veya Kasım ayında yürürlüğe girmesi beklentisindeyiz” şeklinde konuştu.