48,4820 %0.03
56,4344 %0.11
6.856,54 %1.02
3.848.060 %1.49
Ankara
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Medya Haber GÜNCEL Alparslan Bayraktar: Türkiye’nin Ekonomisinde Cari Açık Problemi Var

Alparslan Bayraktar: Türkiye’nin Ekonomisinde Cari Açık Problemi Var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulunarak ülkenin en temel probleminin cari açık olduğunu vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş insanlarıyla bir araya geldi. Bayraktar, Türkiye ekonomisinin temel problemlerinden birinin cari açık olduğunu belirterek, enerji kaynaklı cari açığın düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Bayraktar konuşmasında şunları söyledi:

“Başka dediğim gibi birçok şey eklenebilir ama hani bir tane ya, şu işi çözelim de bu işler düzelsin diyeceğimiz konu Türkiye'nin cari açık meselesi. Türkiye'nin cari açığına baktığımızda, o yapıya baktığımızda. Size ve bize düşen bir daha görev var. Bize düşen, yani Enerji Bakanlığı’na düşen, Türkiye'nin enerji kaynaklı cari açığını düşürmek. Yani Türkiye bugün 2022 yılında enerjiye madenlerde 100 milyar doların üzerinde ithalata para ödedi. Doğalgaz, kömür, petrol, petrol ürünleri ve madenlerle beraber bu 100 milyar doların üzerine çıktı. 2022 yılında malumunuz işte, pandemiden çıktık. Rusya Ukrayna savaşı patlak verdi. Vesaire bir takım arzla alakalı sıkıntılar olmuştu ama Türkiye her yıl yaklaşık 60, 70 milyar dolar, 2026 fatura biraz daha yüksek, bu kadar bir bedel ödeyerek. Ekonomisini döndürmeye çalışıyor.

“DÜNYADA ÇOK BÜYÜK ENERJİ KRİZİ VAR”

Dolayısıyla bize düşen rol ve görev şu, Türkiye'yi mutlak surette bu enerji faturasını aşağı düşürmemiz ve bizim hedefimiz işte bugün partimizin organize ettiği bugünkü teşkilat buluşmamızın konusu. Türkiye yüz yılı vizyonu, Türkiye'nin yüz yılı buluşmaları, Türkiye'yi yüzyılında Türkiye olarak bizim hedefimiz enerjide bağımsızlık. Burada sizlere düşen, üretime, sanayiye düşen en önemli görev, katma değerli ürün üretebilmek. Yani Türkiye bu cari açık meselesini çözmesi için ihracatını daha katma değerli hale mutlaka getirmek zorunda.

Dolayısıyla böyle karşılıklı bir iş bölümü şeklinde inşallah bu işi başarmamız lazım. Çünkü bunun ikisini birden başardığımızda o zaman emin olun Türkiye’nin önünde ekonomik anlamda hiçbir sıkıntı kalmayacak. Ve bizim için işte cari açık meselesi. Her zaman bir dövize ihtiyaç meselesi. Gündemimizden kalıcı bir şekilde çıkacak. Onun için bu dönüşümü inşallah sanayimizin de bu dönüşümü yapması gerekiyor. Dolayısıyla ve tabii enerji yolları bulunan çok ciddi etkilendi. Yani Hürmüz krizi bugün dünyada çok büyük bir enerji krizi var.

Yani ne kadar farkındasınız demeyeceğim, arz noktasında Türkiye'nin bir sıkıntısı yok ama herkes ödediği fiyatı şu anda ki, yani mazot fiyatlarının nereye geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla böyle bir dünyadan geçiyoruz. Bu kadar belirsizliğin beraberinde birçok ticaret savaşlarının olduğu, yaptırımların olduğu, işte efendim ülkelerin bazı konularda ihracat yasağı getirdiği, bizim geliş için zorlanmaya başlayacağımız işte Avrupa pazarı bizim için ihracat açısından çok önemli.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *