Gözler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndaydı! Beklenen açıklama bugün geldi! Kış lastiği uygulamasının zorunlu olacağı tarih belli oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı beklenen duyuruyu gerçekleştirdi. 2022-2023 kışı için kış lastik uygulamasının tüm Türkiye’de zorunlu olduğu tarihi açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, uygulamanın sona ereceği tarihi de duyurdu.

Gözler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndaydı! Beklenen açıklama bugün geldi! Kış lastiği uygulamasının zorunlu olacağı tarih belli oldu!

Daha güvenli bir sürüş deneyimi kadar daha güvenli bir yaya ile trafik akışı için uygulamaya sokulan kış lastiği, buzlu ve karlı yollarda yol tutuşu ile sürücüleri destekliyor. Özellikle ticari nitelikteki araçların takmasının zorunlu olduğu kış lastiği uygulamasında şahsi araçların kış lastiği zorunluluğuna uymasına gerek bulunmuyor. Ancak uzmanların şahsi araç sürücüleri için de sık sık önerdiği kış lastiği uygulamasın ilişkin son açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan geldi.

Daha güvenli bir yol anlamına geldiği için özellikle de buzlanmalar ve karlı zeminlerin olduğu güzergahta takılması önerilen kış lastiğine ilişkin ticari araçların zorunlu tutulacağı takvim netleşti. Bu yıl dört ay devam edecek olan kış lastiği uygulamasına ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, uygulama kapsamında zorunluluğu yerine getirmeyecek olan ticari araç sürücülerinin cezasını da hatırlattı.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI UYARDI

Geçtiğimiz gün Bolu’dan başlayan kış lastiği uygulamasının ardından tüm Türkiye’deki sürücülerin gözleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çevrilmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından gerçekleştirilecek olan uygulamalar ile kış lastiği zorunluluğuna ticari araçların uyup uymadığının kontrol edileceği Türkiye’de kış lastiği uygulamasının zamanı net bir şekilde ortaya çıktı.

Bu hafta itibariyle Bolu’dan başlayan kış lastiği uygulamasının tüm Türkiye’de zorunlu olacağı tarihi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı açıkladı. 1 Aralık 2022 tarihinde kış lastiği takmaya başlayacak olan sürücülerin dört ay boyunca lastik takmak zorunda olduğunu açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kış lastiği uygulamasının sona erdiği tarihi ise 1 Nisan 2023 olarak duyurdu. Öte yandan kış lastiği zorunluluğuna uymayacak olan sürücülere 1.152 TL para cezası kesilecek.

BİR UYARI DA LASİD’TEN GELDİ

Gözler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndaydı! Beklenen açıklama bugün geldi! Kış lastiği uygulamasının zorunlu olacağı tarih belli oldu! - Resim : 1

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın duyurusu ile birlikte 1 Aralık 2022 tarihinden 1 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek olduğu öğrenilen kış lastiği uygulamasına ilişkin bir açıklama da Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği’nden (LASİD) geldi. Sadece takılması zorunlu olan ticari araçlarda değil, tüm araçlarda hava şartlarına paralel bir şekilde kış lastiği kullanılmasını öneren LASİD, uyarısında şu ifadeleri kullandı:

“Kış lastikleri iklimsel değişimler nedeniyle farklılık gösteren hava koşulları ve buna bağlı olarak değişen yol durumlarına karşı sürüş ve can güvenliğine katkıda bulunuyor. Kış lastiği, +7 derece altındaki sıcaklıklarda sertleşmeyerek yere tutunma özelliğini koruyarak ve ıslak, çamurlu veya karlı yüzeylerde sürüş emniyetini artırır. Bu özellikleri nedeniyle hava ve yol şartlarından kaynaklanabilecek olası risklere karşı ortak trafiğin güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlar. Kış lastiği kar lastiği değildir, kış lastiğine geçmek için karın yağmasını beklemeyin. Yalnızca ticari araçları için değil özel araçlar için de tüm sürücülerimizin 1 Aralık’tan önce kış lastiği hazırlıklarını tamamlamalarını öneriyoruz.”