Gıdada fahiş fiyat uygulamasına son vermek için belediye başkanları hemen harekete geçti! Marketler tek tek denetlendi

Fahiş fiyatlarda artışın yaşanmaya başladığı gıda sektörüne yeni bir uygulama getirdi. Uygulama sonrası denetimler artarken, denetimden etkilenen zincir marketler de borsada değer kaybetmeye başladı.

Gıdada fahiş fiyat uygulamasına son vermek için belediye başkanları hemen harekete geçti! Marketler tek tek denetlendi

Ocak ayından bu yana ciddi artışlar yaşanan gıda ürünlerinde fiyatlar fahiş seviyelere ulaşınca hükümet harekete geçti. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündemine; “Marketlerle ilgili gerek zincir gerek diğer marketlerle alakalı fiyatlar böyle. Kabine'de arkadaşlarıma söyledim. Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere kontrolleri sıkılaştıracağız” diyerek gündemine aldığı marketlerdeki fahiş fiyatlı gıda ürünleri için aranan yol bulundu.

Açıklamalarının devamında; “Birçok birimlerde ekonomide farklılıklar var, Fiyat İstikrar Komitesi'ni kurarak takibini yapacağız. Zincir marketlerle ilgili kontrolleri sıkılaştıracağız, fiyat farklılıklarını gidermenin yollarını bulacağız, takibini yapacağız” diyerek, zincir marketlere özellikle işaret etmişti. Kontrol zincir marketlerden başlarken, bugün Resmi Gazete’de konuya ilişkin bir karar yayınlandı. Resmi Gazete’deki karara göre, zincir marketler satışa sunulan ürünlerin tüm verilerinin Ticaret Bakanlığı’nın sistemine aktarılmasına karar verildi.

ZİNCİR MARKETLERE KONTROL BAŞLADI

Gıdada fahiş fiyat uygulamasına son vermek için belediye başkanları hemen harekete geçti! Marketler tek tek denetlendi - Resim : 1

Alınan karar sonrası ilk hamle Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’dan geldi. Zabıta ekiplerinin büyük titizlikle incelediği marketlerde denetimlerde şartları taşımayan 5 market olduğu tespit edildi. Sadece son bir haftada 10 marketin mühürlendiğini ve şartları taşımadığını açıklayan Savcı Sayan, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ağrı'da son bir haftada yapılan denetimlerler sonucu 10 zincir market mühürlenmiş oldu. Halkımızın hizmetkârıyız. Halkımız adına denetimlerimiz devam edecektir.”

ZİNCİR MARKETLERİN DEĞERİ DÜŞMEYE BAŞLADI

Bir kontrol hamlesi de Kırıkkale’nin 29 bin nüfuslu ilçesi olan Yahşihan Belediyesi Başkanı Osman Türkyılmaz’dan geldi. Denetimlere ilişkin konuşan Türkyılmaz, “Gerekirse ilerleyen zamanlarda Yahşihan Belediyesi olarak kooperatif usulü marketler açıp, girdisini çıktısını kontrol edip, uygun fiyatta ürünler satmak üzere gerekli işlemi yaparız. Biz pandemi döneminde bunu gerçekleştirdik. Maske dağıtımıdır, ulaşılamayan ürünlerdir, Yahşihan Belediyesi vatandaşın yanındaydı. Madem böyle bir durum var, Yahşihan Belediyesi olarak bir market açarız. Yahşihan üretim bölgesi” diye konuştu.

Yaşanan gelişmeler ışığında borsada da hareketlilik başladı. Yeni yönetmelik ve kontrol hamleleri sonrası mağaza sayısı 200’ün üzerinde olan şirketlerin hisse değerinde aşağı yönlü hareketliliğin başladığı görüldü. Dün Şok Marketler yüzde 3,19 değer kaybı yaşarken, Migros yüzde 4,08; CarrefourSA yüzde 2,67; BİM ise yüzde 3,94 değer kaybetti. Öte yandan mağaza sayısı 200’ün altında olan marketlerin hisse senetlerinde artış yaşanmaya başladı.