Felaket Trakya'dan sonra Bodrum'u vurdu: Bodrum’da Su Kaynakları Tükeniyor! Mumcular Barajı Kurudu, Geyik Barajı Tehlikede

Bodrum’un temel su kaynaklarından biri olan Mumcular Barajı, kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Barajın içerisinden geçen eski yollar ve diğer kalıntılar, suyun azalmasıyla birlikte gün yüzüne çıktı. Detaylar haberimizde...

Felaket Trakya'dan sonra Bodrum'u vurdu: Bodrum’da Su Kaynakları Tükeniyor! Mumcular Barajı Kurudu, Geyik Barajı Tehlikede

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşanan kuraklık, su kaynaklarının alarm vermesine neden oldu. Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı’nın su seviyesi tamamen bitti. Geyik Barajı’nda ise su seviyesi ölü hacim seviyesine yaklaştı. Uzmanlar, Bodrum ve civarındaki kentler için su krizi uyarısında bulundu.

MUMCULAR BARAJI, KURAKLIK NEDENİYLE TAMAMEN KURUDU

Bodrum’un temel su kaynaklarından biri olan Mumcular Barajı, kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Yaklaşık 18 milyon metreküplük kapasitesi bulunan baraj, artık suyun tamamen tükendiği bir noktaya geldi. Barajın içerisinden geçen eski Bodrum-İzmir kara yolu ve diğer kalıntılar, suyun azalmasıyla birlikte gün yüzüne çıktı.

Felaket Trakya'dan sonra Bodrum'u vurdu: Bodrum’da Su Kaynakları Tükeniyor! Mumcular Barajı Kurudu, Geyik Barajı Tehlikede - Resim : 1

MUMCULAR BARAJI’NIN SU SEVİYESİ TAMAMEN BİTTİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum’un su kaynaklarına dair endişe veren bir açıklama yaptı. Özçelik, “Mumcular Barajı’nın su seviyesi tamamen bitti. Geyik Barajı’nda ise su seviyesi ölü hacim seviyesine yaklaştı. Bu durum, Bodrum’un geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Özçelik, ayrıca civardaki kentleri de su krizi konusunda uyardı. “Bodrum’un yanı sıra Muğla’nın diğer ilçelerinde de su kaynakları azalma eğiliminde. Su tasarrufu gibi önlemlerle, su tüketiminin daha dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.

Bodrum’da yaşanan kuraklık, aynı zamanda tarım sektörünü de olumsuz etkiledi. Özellikle Trakya bölgesinde yaşanan kuraklıklar sebebiyle pek çok baraj ve su havzası kuruma noktasına geldi. Aynı zamanda ayçiçeği üreticilerinin de kötü bir sezon geçirmesine neden oldu. Ayçiçeğinden bu yıl kuraklık sebebiyle verim alınamamıştı.

Bodrum’da ve Türkiye’nin pek çok yerinde yaşanan kuraklık, iklim değişikliğinin etkilerini gösteriyor. Uzmanlar, bu sorunun çözümü için hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Etiketler: trakya, bodrum, Muğla