FED’ten Yeni Faiz Kararı Hamlesi İçin Adım Geldi! Bu Tahminler Gerçekleşirse; Dolar, Altın Bitti!

Piyasaları derinden etkileyen Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz toplantısı için temmuz takvimi de belli oldu. Takvimin ardından FED’in şahin tutumuna devam edip etmeyeceği merak edilirken; analizlerden de açıklamalar arka arkaya geldi.

FED’ten Yeni Faiz Kararı Hamlesi İçin Adım Geldi! Bu Tahminler Gerçekleşirse; Dolar, Altın Bitti!

Tüm dünyayı aldığı faiz kararları ile etkileyen Amerikan Merkez Bankası FED, dünyanın baş etmekte zorlandığı küresel enflasyonun etkilerinin ABD’yi sarmasıyla birlikte faiz artırımı kararına gitmişti. Dört yıl aranın ardından aldığı faiz artırımı kararıyla yatırım piyasalarını altüst eden FED, sadece doları değil, atın ve kripto para piyasaları üzerinde de baskılayıcı bir rol üstlenmişti. Yeni bir faiz politikası kararı daha alacak olan FED’in temmuz ayı toplantı tarihi belli oldu.

ABD’de Enflasyon Son 41 Yılın Zirvesine Çıktı

Amerikan Merkez Bankası FED’in tutunduğu şahin tutumu tüm dünyayı ilgilendirmeye başladı. Yatırım araçlarındaki baskısı nedeniyle yatırımcılarında yakından takip ettiği FED’in yeni faiz politikası toplantısından önce ABD’nin haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Haziran ayıyla birlikte ABD’de yıllık enflasyon yüzde 9,1’e yükselirken, bu rakamın son 41 yılın zirvesi olduğu açıklandı.

Haziran’da FED Artışı 0,75 Baz Puandı

Mart ayında başladığı şahin tutumunda vitesi haziran ayında yükselten Amerikan Merkez Bankası FED, geçtiğimiz ay, 0.75 bazlık puan artışı ile politika faizini 1,75’e kadar yükseltmiş ve bu yükseltme kararıyla ise, son 28 yılda aldığı en yüksek faiz oranını açıklamıştı.

FED’in Bu Ayki Toplantı Tarihi Belli Oldu

FED’ten Yeni Faiz Kararı Hamlesi İçin Adım Geldi! Bu Tahminler Gerçekleşirse; Dolar, Altın Bitti! - Resim : 1

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından gözler bir kez daha Amerikan Merkez Bankası FED’e çevrildi. Bu ay bir faiz politikası toplantısı daha gerçekleştirecek olan FED, faiz toplantısının takvimini açıkladı. Toplantıyı 26 – 27 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleştirecek olan FED, kararı ise, dünya kamuoyuna 27 Temmuz 2022 tarihi saat 21.00’da açıklayacağını duyurdu.

Beklenti Yine Faiz Artırımı Yönünde

İşsizlik rakamlarından artan enflasyona kadar ABD’de açıklanan tüm rakamlar, Amerikan Merkez Bankası FED’in bir kez daha faiz artırımına gideceğinin sinyallerini vermeye başladı. Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi’nin yaptığı açıklama ise, faiz artırımında FED’in şahin tutumunda daha da agresifleşeceği detayı yer aldı.  Anadolu Ajansına önemli açıklamalarda bulunan Zandi, toplantı öncesinde; “İstihdam rakamları, resesyonun çok yakında geleceğine dair korkularla uyuşmuyor. Bu nedenle Fed'in temmuz toplantısında faiz oranlarını 50 veya 75 baz puan artırması ve gelecek yılın başlarında federal fon oranını yüzde 3,5'a çıkarması olası görünüyor” dedi.

Etiketler: fed faiz kararı