FED faiz toplantısı için geri sayım başladı! Faizler artacak mı? FED faiz artırımı kararı hangi yönde olacak?

Küresel piyasaları direkt olarak etkileyen FED faiz kararları, yakından takip edilmeye devam ediliyor. Geçtiğimiz ay verdiği rekor kararla gündeme gelen FED yetkililerinin bu ay nasıl bir karar verecekleri merak konusu oldu. İşte FED faiz kararlarına ve FED temmuz ayı toplantısına ilişkin ayrıntılar…

FED faiz toplantısı için geri sayım başladı! Faizler artacak mı? FED faiz artırımı kararı hangi yönde olacak?

2021 yılının eylül ayı itibari ile yükseliş trendine giren dolar kuru, aralık ayına kadar yukarı yönlü hareketlerini korumayı başararak aralık ayının ikinci haftasında rekor seviyelere ulaştı. Doların 18 TL’lik rekor seviyeye ulaşmasının ardından euro kuru ve diğer kurların yanı sıra, altın fiyatları da tarihi seviyeleri gördü.

20 TL’ye yükselen euro kuru, 23 TL’ye yükselen sterlin kuru ve bin TL’yi aşan gram altın, o dönem içerisinde yapılan Merkez Bankası müdahalelerini yetersiz kaldı ve devreye yeni bir ekonomik model girdi. Kur korumalı TL Vadeli mevduat sistemi kararı ile birlikte bir gecede sert gerilemeyi başaran döviz kurları ve altın fiyatları, birçok vatandaşı yeni dönemin daha rahat geçeceğine dair umutlandırmış olsa da beklentiler boşa çıktı ve ocak ayına girildiği ilk dakikalar itibari ile piyasaların yukarı yönlü hareketleri kendilerini göstermeye başladı.

Döviz kurlarında ve altın fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlerin gündelik hayat zam olarak yansıması, enflasyonun da giderek artmasına sebep oldu. Ek olarak şubat ayının sonu itibari ile resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı da birçok ürünün etiket fiyatına doğrudan etki ederek, enflasyonun yükselmesine katkıda bulundu.

Son dönemlerde yalnızca ülkemizin değil tüm dünya ülkelerinin en büyük ekonomik problemlerinden birisi haline dönüşen yüksek enflasyon, merkez bankalarını harekete geçirdi. Özellikle Amerikan Merkez Bankası’ndan gelen faiz kararları, tüm küresel piyasaları direkt olarak etkiledi. Türkiye’nin hassas ekonomisini olumsuz olarak etkileyen FED kararları, Türk Lirası’nın kurlar karşısında değer kaybetmesine sebep oldu. Hem uzmanlar hem de diğer vatandaşlar, FED’in bu ay ki faiz artırımı kararının hangi yönde olacağını merak ile beklemeye başladılar.

FED TEMMUZ AYI TOPLANTISI NE ZAMAN?

FED yetkilileri, her ay olduğu gibi bu ay da ay sonunda bir araya gelecek. 26- 27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek olan faiz toplantıları, tüm dünya tarafından yakından takip edilecek.

FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

FED faiz toplantısı için geri sayım başladı! Faizler artacak mı? FED faiz artırımı kararı hangi yönde olacak? - Resim : 1

FED toplantısından çıkacak olan faiz kararı, 27 Temmuz saat 21:00’de açıklanacak.

FED HAZİRAN KARARI NE OLMUŞTU?

FED, haziran ayında yüzde 75’lik faiz artışı kararı vermişti. Yetkililerin, bu ay da en az yüzde 75’lik bir artış kararı vermeleri bekleniyor.