Facebook ve Instagram Her An Kapanabilir! Meta Teklifi Kabul Edecek Mi?

Meta çatısı altında bulunan sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, artık tarihe karışabilir! Milyarlarca kullanıcıya ulaşan bu platformların veri gizliliği konusunda yaşadığı sorunlar, sosyal medya mecralarının sonunu getirebilir.

Facebook ve Instagram Her An Kapanabilir! Meta Teklifi Kabul Edecek Mi?

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde sosyal medya devi Facebook, ismini “Meta” olarak değiştirdi. Şirketin bu adımı atarken hedeflerinden birinin Metaverse’e yönelik atılan adımların ipucu olduğu düşünülürken, şimdilerde Meta çatısı altında bulunan bazı sosyal medya platformlarının, veri gizliliği konusunda yaşanan sorunlardan dolayı tarihe karışabileceği iddiaları gündeme gelmeye başladı. Meta çatısı altındaki Facebook ve Instagram’ın, daha çok Facebook yoğunluğu ile olmak üzere dünya genelinde milyarlarca kullanıcısı bulunuyor. Ancak her iki platform da yakında Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kapanabilir.

Meta’dan Taahhüt Talep Edildi

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Meta’nın kullanıcı verilerini ABD ile paylaşmayacağına dair bir taahhüt vermesini talep etti. Komisyon’un talebi üzerine Meta bu taahhüdü vermezse, Facebook ve Instagram Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kapatılabilir. Üstelik bu kapanma kararı, çok geçmeden bu yaz yürürlüğe alınabilir.

Meta Sözcüsünden Açıklama Geldi

Facebook ve Instagram Her An Kapanabilir! Meta Teklifi Kabul Edecek Mi? - Resim : 1

Politico tarafından verilen habere göre eğer AB düzenleyicileri tarafından söz konusu karar kabul edilirse, Facebook ve Instagram Avrupalı kullanıcılar tarafından artık kullanılamayacak. Meta’nın bu konuda nasıl bir adım atacağı merakla beklenirken, Meta’dan, İrlanda Veri Koruma Komisyonu’nun talebine dair bir doğrulama da geldi.

Bir Meta sözcüsü yaptığı açıklamada “Avrupa Veri Koruma Otoriteleri tarafından incelemeye alınan bu taslak karar, AB ve ABD yasaları arasındaki çözülme sürecinde olan bir ihtilafla ilgili. Sınırlar arasında sürekli veri aktarımına izin verecek yeni bir yasal çerçeve için AB-ABD anlaşmasını memnuiyetle karşılıyoruz ve bu çerçevenin üyeleri, toplulukları ve ekonomileri birbirine bağlı tutmamıza izin vermesini bekliyoruz” sözlerini dile getirdi.

Facebook Böylesine Bir Küçültmeye Gider Mi?

Facebook platformunun sadece Avrupa’da aktif 300 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı dünya genelindeki kullanıcı sayısının yüzde 10’unu oluşturuyor. Öte yandan Avrupalı Instagram kullanıcılarının yüzdesi ise tüm kullanıcıların yüzde 25’inden fazlasını oluşturuyor. Bu noktada Meta’nın kullanıcı ağını çok ciddi ölçülerde küçültüp küçültmeyeceği de merakla bekleniyor. Komisyon ile Meta arasındaki anlaşmazlık, yaklaşık 2 yıldır süren gizlilik anlaşmazlıklarının ardından gündeme geldi.

Etiketler: facebook, instagram, meta