EYT'de Müjde: Bayram sonrası çözüme kavuşabilir!

Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunu yıllardır çözüme kavuşmayan ve sayıları gittikçe artmaya devam etmektedir. Net rakam verilmek istenirse 84 milyon vatandaş arasında 5 milyona yakın kişinin 1999 yılından itibaren emeklilik sorunları çözülememektedir. İlk başlarda çözüm önerileri ve çalışmaları yürütülüp halledilmeye kalkışılsa da ortaya çıkan veriler ışığında mevcut emekli sayısının 13.7 milyona eklenmesiyle yıllık bütçenin giderek artış göstermesi sebebiyle bu sorun çözüme kavuşmadı.

EYT'de Müjde: Bayram sonrası çözüme kavuşabilir!

Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunu yıllardır çözüme kavuşmayan ve sayıları gittikçe artmaya devam etmektedir. Net rakam verilmek istenirse 84 milyon vatandaş arasında 5 milyona yakın kişinin 1999 yılından itibaren emeklilik sorunları çözülememektedir. İlk başlarda çözüm önerileri ve çalışmaları yürütülüp halledilmeye kalkışılsa da ortaya çıkan veriler ışığında mevcut emekli sayısının 13.7 milyona eklenmesiyle yıllık bütçenin giderek artış göstermesi sebebiyle bu sorun çözüme kavuşmadı. Fakat ilerleyen süre zarfından artan artan şikayet ve talepler neticesinde muhalefet partileri tarafından bu probleme çözüm odaklı çalışma ve projelerin gün ışığına birden gelip gündem olmasıyla 5 ana gündem maddesi ortaya çıktı. Ana gündem maddeleri şöyle;

  • 3600 Ek gösterge,
  • EYT mağdurlarının problemlerinin giderilmesi,
  • Kadro imkanı sağlama
  • Asgari ücret
  • Emekli ve memur maaşlarına zam

Ana muhalefet ve diğer partililerin ortak çalışmalarında ilk gündem maddeleri bu şekilde ortaya çıktı. Ülkede yaklaşık sayıları net olmasa da neredeyse 5 milyona yakın Emeklilikte Yaşan Takılanların sorunları geçmiş yıllara dayanmaktadır. 1980 yıllardan itibaren gelen hükümetlerin kadınlarda 38, erkeklerde 43 emeklilik yaşı belirlemesi günümüzde mevcut emekli sayısının 13.7 milyona yaklaşmasına sebebiyet verdi. Her yıl TBMM Plan Bütçe Komisyonu tarafından maaşlara verilen zam teklifleri ve önergeler sonrasında artan bütçe açığı ve rakam yükümlülüğü mevcut hükümette ekonomik sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Hal böyle olunca 5 milyon vatandaşın sorununa çözüm yolları arayışına gidilerek başlangıçta yeni emeklilik şartlarının belirlenmesiyle emekliliğe hak kazananlar belirlenecek. Düzenlemeler sonrasında mali boyut hesabıyla diğer kişiler içinde farklı formüller belirlenerek zaman içerisinde EYT sorununa çözüm bulunacak.

İddialara göre Kurban Bayramı sonrasında ilk yapılacak ve çözüme kavuşulacak sorun, EYT olacağı masada tartışılıp ortak karar sonrasında açıklanacak ilk iş olacaktır.