EYT bekleyen milyonlar için yeni detay! Asgari ücrete dikkat! EYT'de maaş hesabı nasıl yapılacak?

EYT’de yasal düzenlemede sona gelindi. Milyonlarca kişiyi kapsayan EYT düzenlemesinde detaylar merak ediliyor. İşte EYT’de merak edilen detaylar…

EYT bekleyen milyonlar için yeni detay! Asgari ücrete dikkat! EYT'de maaş hesabı nasıl yapılacak?

Türkiye’nin uzun süredir gündemine yer alan EYT düzenlemesinde yeni birçok detay ortaya çıktı. Tek formül üzerinde devam eden düzenlemeden milyonlarca kişi yararlanacak. Özellikle prim ve süre açısından eksiklikleri olanların ne olacağı konusu ise büyük bir tartışma yaratmaya devam ediyor.

Yakın zamanda Meclis’e gelmesi beklenen EYT düzenlemesinde artık son viraja girildiği ifade ediliyor. Bu kapsamda EYT’liler için tek bir formül üzerinde çalışıldığı aktarılıyor. Bu kapsamda prim ve süre eksiği olanların da belirlenen şartları sağlamaları halinde sisteme dahil olarak emeklilik hakkından yararlanmaları bekleniyor. Primi dolduran ancak sigortalılık süresini tamamlamayanların ise bir süre daha beklemesi gerekeceği aktarılıyor.

EYT İLE EMEKLİ OLANLAR NE KADAR MAAŞ ALACAK?

EYT bekleyen milyonlar için yeni detay! Asgari ücrete dikkat! EYT'de maaş hesabı nasıl yapılacak? - Resim : 1

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda çalışmalar tam gaz devam ediyor. Önümüzdeki ay Meclis’e gelmesi beklenen düzenleme kapsamında emekli aylığı konusu da merak edilen detaylar arasında yer alıyor. Ancak yasada ne olursa olsun emekli aylığının miktarı kişiye göre hesaplanacak.

2000 yılı öncesi, 2000 – 2008 yılları arası ve 2008 sonrası hizmetler için ayrı ayrı asgari aylık kuralları uygulanacak. 2000 yılı öncesi hizmetlerde emekli aylığında alt sınır en düşük prime esas kazancın yüzde 70’inden daha az olamıyor. 2000 – 2008 yılları arasındaki dönemde ise bu oran yüzde 35’e düşürüldü. Bakmakla yükümlü olunan kişiler varsa ilgili kişilerin aylıkları asgari ücretin yüzde 40’ından az olamıyor.

KİMLER EYT KAPSAMINA GİRİYOR?

EYT yasasından milyonlarca kişinin yararlanması bekleniyor. Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında geçici düzenleme ile 8 Eylül 1999 yılı öncesi sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirilmişti. Yaş, prim ve sigortalılık süresinin gelmesinin ardından mağduriyet yaşayanlar bu kapsamdan yararlanacak. 8 Eylül 1999 yılı öncesi sigorta girişi olanlar bu kapsamda değerlendiriliyor.

Aralık ayında Meclis’e gelmesi beklenen yasanın Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Düzenleme kapsamında milyonlarca kişinin yararlanacağı düşünülüyor.  

Etiketler: EYT, emekli maaş