Evrenin en eski galaksisi keşfedildi! Bu galaksi neredeyse evrenle aynı yaşta!

NASA’nın 30 yılı bulan çalışmaları sonrasında uzaya gönderdiği James Webb Uzay Teleskobu (JWST), meyvelerini vermeye devam ediyor. JWST bu kez de evrenin bilinen en eski galaksisini ortaya çıkardı. Açıklamalara göre bu galaksi, 13,8 milyar önce gerçekleşen Büyük Patlama’dan 300 milyon yıl sonra oluştu.

Evrenin en eski galaksisi keşfedildi! Bu galaksi neredeyse evrenle aynı yaşta!

NASA’nın 30 yıl önce başladığı çalışmalarında 10 milyar dolardan fazla harcama yaparak tasarladığı James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini almaya başladı. Sadece 68 GB’lık SSD ile evrende yakaladığı eşsiz görüntüleri, günlük sadece 4,5 saat içerisinde Dünya’ya aktaran JWST, tüm bunları 1 milyon 600 kilometre uzaklıkta başarıyor. Bilim dünyasında çığır açan JWST, bu kez de bilinen en eski galaksiyi ortaya çıkardı! Bilim insanlarının “GLASS-z131 (GN-z13) olarak isimlendirdiği bu galaksi, 13,8 milyar önce gerçekleşen Büyük Patlama’dan (Big Bang) sadece 300 milyon yıl sonra meydana geldi.

“Zamanda Geriye Giden” NIRCam ile Tespit Edildi

James Webb’in görüntülerini yakalamayı başardığı 13,5 milyar yıl yaşındaki bu galaksi, Hubble Uzay Teleskobu’nun 2015 yılında keşfettiği “en eski galaksinin” yerini aldı. 2015 yılında Hubble, evrenin oluşumundan 400 milyon yıl sonra meydana gelen GN-z11 isimli galaksiyi görüntülemeyi başarmıştı. James Webb ise evrendeki en eski yıldızlardan ve gezegenlerden gelen ışığı tespit edebilen Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) sayesinde GN-z13 Galaksisini görüntülemeyi başardı. James Webb’in kullandığı NIRCam cihazı, zamanda geriye gitmek için geniş bir kızılötesi ışık opsiyonu kullanıyor. James Webb aynı zamanda GN-z13’ü keşfederken, GN-z11’i de yeniden tespit etti.

Beklenenden Çok Daha Küçükler

Evrenin en eski galaksisi keşfedildi! Bu galaksi neredeyse evrenle aynı yaşta! - Resim : 1

ABD’deki Harvard Üniversitesi ve Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden araştırmacı ve bilim insanları, her iki galaksi de çok yaşlı olmasına rağmen her ikisinin de çok küçük olduğunu bildirdi. Bilim insanları GN-z13 Galaksisinin yaklaşık 1.600 ışıkyılı ve GLASS z-11’in de yaklaşık 2.300 ışıkyılı uzunluğunda çaplarda olduğunu aktardı. Karşılaştırılması bakımından; Dünya’mızın içerisinde yer aldığı Samanyolu Galaksisinin çapı yaklaşık 100 bin ışıkyılı uzunlukta çapa sahip.

1 Milyar Güneş Kütlesinde

ArXiv isimli bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre her iki gökadanın da yaklaşık 1 milyar Güneş kütlesine sahip olduğu ve bunun nedeninin de bu gökadalarının Büyük Patlama’nın meydana gelmesinden çok kısa bir süre sonra oluşmalarından kaynaklandığı belirtildi.