Evinde klima, buzdolabı ve çamaşır makinesi olanlar aman dikkat! Uymayanlara 14.510 TL ceza

Ülkemizde enerji tasarrufu ve çevre koruma bilinci kapsamında yeni bir adım atılıyor. Enerji tüketimini dengelemek ve sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla, evlerinde klima, buzdolabı veya çamaşır makinesi bulunan vatandaşların belirli enerji sınırlamalarına uymaları gerekecek. Uymayanlara ise ciddi para cezaları uygulanacak.

Evinde klima, buzdolabı ve çamaşır makinesi olanlar aman dikkat! Uymayanlara 14.510 TL ceza

Evinde klima buzdolabı çamaşır makinesi olanlar! Uymayanlara 14.510 TL para cezası kesilecek - Türkiye bir süredir peş peşe yurda giriş yapan sıcak hava dalgaları ile mücadale ederken klimaların çalışma süreleri de artmıştı.

Klimaların uzun süre tam kapasite ile çalışması nedeni ile arıza şikayetleri artarken komşular arasında gürültü şikayetleri de yaşanmaya başlanmıştı. Özellikle de eski klimalarda gürültü şikayetleri yoğunlaşırken yine artan beyaz eşya fiyatları nedeni ile bozulan buzdolabı ve çamaşır makinelerinin kullanımları da gürültü şikayetlerine neden olmaya başladı.


ALT - ÜST KOMŞU GÜRÜLTÜ ŞİKAYETLERİ ARTTI! KLİMA GÜRÜLTÜLÜ ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR?

2023 yılı gürültü şikayeti para cezası 4 bin 839 TL olarak belirlenirken klima ve beyaz eşya gürültüsü için 3 katına kadar para cezası yazma yetkisi bulunuyor. Bu da şikayete rağmen sorunu gidermeyen ev sahipleri ve kiracılar için toplamda 14.517 TL para cezası kesilmesi anlamına geliyor. Ankara Barosu avukatlarından Merve Türkmen Kaplan konu hakkında yapmış olduğu değerlendirmesinde “Klima gürültüsü ve uğultusu, sürekli ve düzenli hale gelen misafir veya çocuk gürültüsü, çalışmanızı engelleyen, apartman yaşantısını çekilmez kılan komşu gürültüsü problemi için ilk önce gürültüye sebep olan komşunuzu sözlü bir şekilde uyarabilirsiniz.

Evinde klima, buzdolabı ve çamaşır makinesi olanlar aman dikkat! Uymayanlara 14.510 TL ceza - Resim : 1

Eğer bu çare olmazsa daha önceden belirlenmiş apartman kuralları çerçevesinde yöneticinizle iletişime geçebilir, sorunu onun apartman kuralları çerçevesinde halletmesini isteyebilirsiniz. Hatta apartman yönetimi kat mülkiyetinden doğan kurallara uymayan komşulara yazılı ihtarname de gönderebilir. Şikâyetçilerin oturdukları yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak gürültü yapan komşuların rahatsızlık verdiğini kanıtlayıp tedbir kararı aldırması mümkündür.

Şikâyetçi bireysel ya da avukat aracılığıyla mahkemeye başvurabilir. Şikâyetçi, açılacak davanın harç ve diğer masraflarını ödemekle yükümlüdür. Alınan tedbir kararına rağmen komşu gürültüsü devam ediyorsa, son çare savcılığa şikâyet edebilirsiniz" diyerek gürültü yapan komuşları şikayet için izlenebilecek yöntemleri açıkladı. Klimanın yanı sıra yüksek sesle çalışan buzdolabı ve çamaşır makinesi de komşular arasında gürültü şikayetine neden olabiliyor. Yapılan desibel ölçümü ile yasal sınırı aşan beyaz eşyalar için de para cezazı kesilebiliyor. Çevre, Şehircilik ve İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde gürültü sınırı 5 desibel olarak uygulanıyor.