Ev sahibi olan herkesi ilgilendiriyor paranızı ayarlayın! O ödemeler 6 gün sonra başlıyor

Ev sahiplerinin her yıl ödemesi gereken emlak vergisi için son düzlüğe girildi. 2023 yılında ödenmesi gereken emlak vergisinin ilk taksitinin ödeneceği tarih açıklandı.

Ev sahibi olan herkesi ilgilendiriyor paranızı ayarlayın! O ödemeler 6 gün sonra başlıyor

Ev sahibi olan herkesi ilgilendiriyor paranızı ayarlayın! O ödemeler 6 gün sonra başlıyor - Ülkemizde çeşitli alanlarda vergi ödemesi yapılıyor. Ev sahipleri de her yıl belirlenen miktarlarda emlak vergisine tabi tutuluyor. 2023 yılında da ödenmesi gereken Emlak Vergisinin ödeme tarihinin yaklaşması ile birlikte detaylar merak edildi.

2023 EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ MART AYINDA BAŞLIYOR

Taşınır ya da taşınmaz tapusu olan her vatandaşın ödediği vergiler arasında yer alan emlak vergisi iki taksit şeklinde ödeniyor. Emlak vergilerinin ödenmesi gereken ilk taksiti için tarihler belirlendi. Yıl içinde iki kez yapılacak olan emlak vergisi hakkında vatandaşlar, ''2023 emlak vergisi ne zaman, ne kadar ödenecek?'' sorularına yanıt aranıyor.  Bu kapsamda yanıtı aranan soruların cevabı ortaya çıkarken 2023 yılında ödenmesi gereken emlak vergisinin ilk taksiti mart, nisan ve mayıs aylarında ödenecek. Söz konusu ücret mart ayında başlayacak ve mayıs ayında da sonlanacak.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENECEK?

Mart ayından başlayacak olan emlak vergisi ödemeleri hakkında tapu sahipleri, ''Emlak vergisi tek seferde mi ödenir, taksitlerle ödenebilir mi?'' sorularına yanıt arıyor. Mart ayının başından mayıs ayının sonuna kadar emlak vergisi ödemesi gerçekleştirilebilirken ödemenin tek seferde yapılacağı bildirildi. Öte yandan emlak vergisinin ilk taksiti verilen zaman dilimi içerisinde ödenmezse tapu sahipleri cezalı hale düşecek. Söz konusu ödemeler ise kentlerin ilgili belediye birimleri tarafından tahsil edilecek.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR?

Emlak vergisi, bina ve arsa sahipleri tarafından her yıl ödenmesi gereken bir vergi türü olmakla birlikte 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödenen bu verginin miktarı her yıl değişkenlik göstermektedir. Ödenmesi gereken tutar taşınmazın satış esnasında belirlenen rayiç bedeli üzerinden hesaplanırken konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Konut vergisi ödeme işlemi mülkün bulunduğu belediyeye göre değişirken bazı belediyeler resmi internet siteleri ya da E-devlet kapısı üzerinden emlak vergisi ödeme işlemi yapılabiliyor. Emlak vergisi borcunu öğrenmek için ise e-Devlet kapısı üzerinden 'Vergi borcu sorgulama' sayfasına tıklanarak güncel borç öğrenilebiliyor.

Etiketler: vergi