Erken Emeklilikte Bu Şartlar Gözden Kaçıyor! Bağ Kur Kadın ve Erkek Sigortalı Emeklilik Şartları...

Türkiye’de erken emeklilik konusunda yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. SSK ve Emekli Sandığı kapsamında erken emeklik koşulları dikkat çekerken Bağ Kur’da da erken emeklilik araştırılıyor! İşte detaylar…

Erken Emeklilikte Bu Şartlar Gözden Kaçıyor! Bağ Kur Kadın ve Erkek Sigortalı Emeklilik Şartları...

Mevcut uygulamalar kapsamında emeklilik için bazı şartlar aranıyor. Bu temel şartlar arasında prim gün sayısı, sigorta başlangıcı ve yaş şartları en temel kriter olarak değerlendirilmektedir. Söz konusu şartları sağlayanların emekliliğinin önünde bir engel bulunmuyor. Bazı durumlarda ise doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması veya malulen emeklilik gibi birçok farklı erken emeklilik şartı aranıyor. Bu kapsamda emekli olmak ve erken emeklilikten yararlanmak veya emeklilik tarihini erkene çekmek isteyenlerin SGK tarafından sunulan bazı uygulamaları tercih etmeleri mümkündür.

SGK Doğum Borçlanması ile Erken Emeklilik

Doğum borçlanması kapsamında kadınların 2160 günlük bir avantaj elde etmeleri sağlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından mevcut uygulamadan doğum yapan kadın sigortalılar içi sunula bu fırsat, her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere, toplamda 3 çocuğa kadar 6 yıl için yapılabilmektedir. Bu sayede kadın sigortalılar, eğer sigorta başlangıçları yapıldıktan sonra canlı doğum gerçekleştirmişlerse bu haktan yararlanabilmektedir.  

Erkek Sigortalılarda Askerlik Borçlanması ile Erken Emeklilik

Erken Emeklilikte Bu Şartlar Gözden Kaçıyor! Bağ Kur Kadın ve Erkek Sigortalı Emeklilik Şartları... - Resim : 1Erken Emeklilikte Bu Şartlar Gözden Kaçıyor! Bağ Kur Kadın ve Erkek Sigortalı Emeklilik Şartları... - Resim : 2

Erkek sigortalılarda askerlik borçlanması ile eksik primlerin tamamlanması sağlanıyor. Bu sayede erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Bu kapsamda ise 18 ay askerlik yapan erkekler için 540 günü tamamı borçlanılabiliyor. Hem doğum hem de askerlik borçlanması için ilgili şartları sağlayanların SGK il/ilçe müdürlüklerinden başvurularını yapmaları gerekecektir.

Doğum ve Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

2022 Temmuz ayı asgari ücret ara zammının ardından askerlik ve doğum borçlanmasında da yeni oranlar merak edilmeye başladı. Bu kapsamda askerlik ve doğum borçlanması fırsatından yararlanarak erken emeklilik hakkı elde etmek isteyenlerin yeni asgari ücrete göre en düşük günlük prim ödeme oranı 68,9 lira, en yüksek ise 520 lira olarak belirlendi. Başvuru şartlarını sağlayan vatandaşların erken emeklilik için bu iki yöntem ile emekli olmak için eksik primlerini tamamlamaları mümkündür.

Etiketler: sgk, erken emeklilik