Emekliler, memurlar ve asgari ücretli çalışanlar bu haberi okusun! Ocak zammı ucundan göründü! Ek yardımlar tek tek açıklandı!

Bir süre önce 2022 yılının ikinci zammını almış olan emekli, memur ve asgari ücretli çalışanlar için 2023 yılının ilk zam dönemi yaklaştı. Zam oranından önce zamma yansıtılacak ek yardımlar netleşti.

Emekliler, memurlar ve asgari ücretli çalışanlar bu haberi okusun! Ocak zammı ucundan göründü! Ek yardımlar tek tek açıklandı!

Emeklileri üç ayrı grupta değerlendiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eski adıyla SSK yeni adıyla 4A emeklilerini işçi emeklisi; eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4B emeklilerini esnaf ve çiftçi emeklisi; eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla 4C emeklilerini ise memur emeklisi olarak ayırıyor. SSK ile Bağ-Kur emeklileri enflasyon oranında zam alırken; memur ve memur emeklileri enflasyona ek olarak toplu sözleşme zammı alıyor. Asgari ücretli çalışanların zam oranı ise her yıl işçi sendikaları, işveren sendikaları ve hükümet temsilcilerinin katıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Temmuz ayında yılın ikinci zammını almış olan emekli, memur ve asgari ücretli çalışanlar için yeni yılın ilk zammı da yaklaşmış bulunuyor. Bu kapsamda son iki ayın enflasyon rakamını merak ile takip eden emekli, memur ve asgari ücretli çalışanlara enflasyon oranlarından önce maaşa yansıtılacağı konuşan ek yardımlar ve iyileştirmelere ilişkin sinyaller gelmiş bulunuyor.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN YÜZDE 10,84 ZAM GARANTİLENDİ

Ocak ayında son 6 aylık enflasyon oranınca zam alacak olan SSK ile Bağ-Kur emeklileri için yılın ikinci yarısının ilk 4 aylık enflasyonu yüzde 10,84 şeklinde gerçekleşti. Yani SSK ile Bağ-Kur emeklileri, şimdiden yüzde 10,84’lük zammı garantilendi. Bu kapsamda SSK ile Bağ-Kur emeklilerine gelecek olan ek iyileştirmeleri haberleştiren Yeni Asır, refah artışı payı verileceğini öne sürdü.

Bir süredir kulislerde konuşulan SSK ile Bağ-Kur emeklilerine refah artışı payı verilmesine ilişkin söylentiler devam ederken; uzmanlar, refah payının da eklenmesiyle birlikte SSK ile Bağ-Kur emeklilerinin ocakta yüzde 30’a yakın bir zam alacağını tahmin etmeye başladı. Taban maaşın 3.500 TL olduğu SSK ile Bağ-Kur emeklileri için ocak ayında belirlenecek olan taban maaş uygulamasının ise, en az bin TL artış göstereceği konuşuluyor.

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN YÜZDE 11,88 ZAM GARANTİLENDİ

Emekliler, memurlar ve asgari ücretli çalışanlar bu haberi okusun! Ocak zammı ucundan göründü! Ek yardımlar tek tek açıklandı! - Resim : 1

Memurlar ve memur emeklileri için de ekim ayı enflasyonu ile birlikte bir rakam ortaya çıktı. Toplu sözleşmeden doğacak olan yüzde 8’lik zamlarının üzerine enflasyon farkları alacak olan memurlar ve memur emeklileri, enflasyonun yüzde 7’nin üzerine çıkmasıyla birlikte şimdiden yüzde 3,88 oranında enflasyon zammını garantilendi. Böylelikle memurlar ve memur emeklilerinin ocak zammında şu an için yüzde 11,88 zam garantilenmiş oldu.

Ek göstergeyi temmuz ayında kabul eden Türkiye Büyük Millet Meclisi ya da kısa adıyla TBMM, göstergenin 1 Ocak 2023 itibariyle işleme alınmasını hükmetmişti. Ocak zammına ek olarak bu yıl 3600 ek gösterge kaynaklı da zam alacak olan memurlar ve memur emeklileri için refah payı ödemesi de ilgili bakanlığın masasına yatırılan konulardan biri oldu.

SOSYAL YARDIMLAR VE ASGARİ ÜCRET İÇİN DE GELİŞMELER YAŞANDI

Engelli, 65 yaş aylığı, evde bakım parası gibi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen sosyal ödemeler de enflasyon oranında artmasından kaynaklı olarak, ekim ayının enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal ödemeler için de bir rakam ortaya çıktı. Şu an için sosyal ödemelere gelecek olan zam uzmanlarca yüzde 11,88 olarak açıklandı.

Beyaz yakalı çalışanlardan işverene kadar herkesin merakla beklediği yeni yıl asgari ücretinin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı için de geri sayım başladı. İktidar cephesinin güçlü bir zam sinyali verdiği asgari ücretli çalışanlar için de emekli ve memurlarda olduğu gibi bir refah payı ödenmesi gündemde.

Etiketler: emekli, memur, asgari ücret, zam