E-devlet Cenaze Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet cenaze ödeneği ile vefat eden kişinin yakını cenaze masraflarını karşılar. Cenaze ödeneğine başvuru yaparak sosyal yardımdan yararlanabilirsiniz.

E-devlet Cenaze Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet cenaze ödeneğine başvurmak için öncelikle e-devlet hesabınızın olması gereklidir. E-devlet şifresi alarak cenaze ödeneği başvurusunda bulunabilirsiniz. E-devlet hesabına girerek arama kısmına ölüm aylığı yazmanız gereklidir. E-devlet haricinde cenaze ödeneği almak için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek dilekçe yazarak başvuru yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü haricinde vefat eden kişinin bulunduğu muhtarlıktan da cenaze ödeneği formu alınır.

Cenaze Ödeneği Başvurusunda Hangi Evraklar Gereklidir?

Cenaze ödeneğinde gerekli evraklar ile başvuru yapılır. Başvurunun gerçekleşmesi için istenilen evraklar bulunur. İstenilen evrakların tam olmaması durumunda başvuru işlemi gerçekleşmez. İstenilen evraklar:

  • Cenaze yardım ödeneği için başvuru formu (imzalı olmalıdır.)

  • Ölen kişiye ait ölüm belgesi

  • Cenaze ödeneği için başvuruda bulunan kişinin kimliği

  • Vefat eden kişinin ölüm belgesi

Başvuru için gerekli olan evrakların tamamlanması halinde başvuru yapılabilir.

Cenaze Ödeneği Başvurusunu Kimler Yapabilir?

E-devlet Cenaze Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır? - Resim : 1

Cenaze ödeneğine başvurabilecek kişiler için şartlar vardır. Her kişi cenaze ödeneği için başvuru da bulunamaz. Vefat eden kişinin yakını olması gereklidir. Yakını olmayan kişiler cenaze ödeneği için başvuru yapamaz. Vefat eden kişilerin birinci dereceden akrabaları olması gereklidir. Cenaze ödeneği için başvuruda bulunabilecek kişiler:

  • Vefat eden kişinin eşi

  • Vefat eden kişinin çocukları

  • Anne ve baba

  • Vefat eden kişinin kardeşleri

Belirtilen kişiler tarafından cenazeyi tüzel kişi kaldırıyorsa cenaze ödeneği için başvuru yapabilir. Vefat eden bireyin arkadaşı da cenaze ücretlerini ödemesi halinde cenaze ödeneğinden başvuru yapabilir. Ancak cenaze masraflarını karşıladığına dair belgesi olması gereklidir.

Cenaze Ödeneği Ücreti Ne Kadar?

Cenaze ödeneği ücreti her sene farklılık göstermiştir. Vefat eden kişinin sigortalı olması halinde ücretler değişiklik gösterir. Aynı zamanda vefat eden kişinin emekli olması halinde farklı ücretler belirlenmiştir. Vefat eden kişinin sigortalı olması halinde cenaze ödeneği ücreti 1,250 TL vefat eden kişinin emekli olması halinde cenaze ödeneği ücreti 4,473,62 TL ücret verilir.

Cenaze Ödeneği Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Cenaze ödeneği sorgulama işlemi cenaze ödeneği için yapılan başvurunun sonuçlanmasına ilişkilidir. Üç farklı yöntem ile cenaze ödeneği başvurusunu sorgulatabilirsiniz. Sorgulama işlemi oldukça kolaydır. Birden fazla sorgulama seçeneğini deneyerek cenaze ödeneğinin sonucunu öğrenebilirsiniz. İlk yöntem olarak e-devlet hesabınıza giriş yaparak yapmış olduğunuz başvurunun durumunu öğrenebilirsiniz. İkinci yöntem olarak SGK web sitesine girerek hesabınıza giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra cenaze ödeneği başvurusunu sorgulatabilirsiniz. Üçüncü yöntemde ise 170 numarasını arayarak yapmış olduğunuz cenaze ödeneği başvurusunun sonucunu öğrenebilirsiniz.