E-devlet cenaze ödeneği başvurusu nasıl yapılır?

E-devlet cenaze ödeneği başvurusu nasıl yapılır öğrenmek ister iseniz bu yazıdan yardım alabilirsiniz. Yazı içerisinde yer alan veriler sizlere yol gösterecek ve cenaze ödeneğinden yararlanabilmenizi sağlayacaktır.

E-devlet cenaze ödeneği başvurusu nasıl yapılır?

E devlet cenaze ödeneğine başvuru yapılır iken müracaatı yapanın cenaze sahibinin yakınlarında olması gerekmektedir. E devlet cenaze ödeneği başvurusu e devlet üzerinden yapılabileceği gibi yüz yüze de yapılabilmektedir. Yüz yüze görüşmeler için ilgili kişilerin Sosyal Güvenlik Merkezine gitmesi gerekmektedir.

Başvuruda kullanılan formun üzerinde vefat eden kişinin ölüm tarihi bulunmalıdır. Ölüm tarihi kütüğe işlenmemiş bile olsa ölüm belgesi ile ödeneğe başvurulabilmektedir. Cenaze ödeneğinde bir zaman aşım kotası vardır. Bu nedenle hak sahiplerinin ölümden sonraki 5 yıl içerisinde ödeneğe başvurması gerekmektedir.

E-devlet Cenaze Ödeneği Nedir?

E devlet cenaze ödeneğinin tanımı “Vefat eden sigortalı kişi için tek defaya mahsus olarak ödenen ücret” şeklinde yapılabilmektedir. Bu ödenek Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı tarafından onay almıştır. Ölüm parası sayesinde cenaze evinde oluşan ihtiyaçları karşılamak amaçlanmaktadır. SGK ölüm parası, ölen kişilerin sigortalı olması nedeni ile verilmektedir. Tek seferlik yapılan bu yardım bu yönü ile ölüm aylığından farklıdır.

E-devlet Cenaze Ödeneği Kimlere Verilir?

E-devlet cenaze ödeneği başvurusu nasıl yapılır? - Resim : 1

E devlet cenaze ödeneği alabilecek kişiler şu özellikleri taşımalıdır. E devlet cenaze ödeneği başvurusu yalnızca aşağıda yer alan özelliklere sahip kişilere verilmektedir:

  • Vefat eden kişinin sigortalı olarak ölmüş olması gerekmektedir.
  • Kişi, kanunda belirtildiği şekilde ölmelidir.
  • Bu yardım parası iş kazası nedeni ile ya da meslek hastalığından dolayı vefat eden bireylerin yakınlarını kapsamaktadır.
  • Cenaze parasını almak isteyenlerin üzerinde 360 gün ölüm sigortası olması ya da malullük primi gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.
  • İş görmezlik belgesine sahip olan ölü yakınları da paradan faydalanabilmektedir.

E-devlet Cenaze Ödeneği Başvuru Formu

Cenaze ödeneğine başvurmak için gerekli form muhtarlık üzerinden alınabilmektedir. Vefat eden kişinin ikametgah adresinin olduğu yerden form alınabilmektedir.

E devlet cenaze ödeneği başvurusu yapılır iken muhtarlıktan alınan belgenin onaylanmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde form geçersiz sayılacaktır.

Etiketler: cenaze ödeneği