Dolar ve Euro ne kadar oldu? 14 Eylül 2023 döviz fiyatları: Dolar ve Euro neden yükseldi?

Dolar ve euro kuru, 14 Eylül 2023 tarihinde yükselişe geçti. Dolar/TL, 26,95 seviyesine, euro/TL ise 28,96 seviyesine yükseldi. Kur artışının nedeni olarak, ABD enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı öncesi piyasalarda oluşan belirsizlik gösteriliyor.

Dolar ve Euro ne kadar oldu? 14 Eylül 2023 döviz fiyatları: Dolar ve Euro neden yükseldi?

Dolar ve euro kuru, son dönemde yaşadığı düşüşün ardından yeniden yükselmeye başladı.

Dolar/TL, bin 900 lira seviyelerinden 26,95 liraya yükseldi. Euro/TL ise güncel olarak 28,96 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dolar ve euro kurundaki yükselişin nedeni olarak, ABD enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı öncesi piyasalarda oluşan belirsizlik gösteriliyor. ABD’de ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 5,3 arttı. Bu rakam, piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. ABD enflasyonunun yüksek seyretmesi, FED’in parasal genişlemeyi azaltma ve faiz artırma ihtimalini artırıyor. Bu da dolar talebini artırıyor.

Avrupa Merkez Bankası ise bugün faiz kararını açıklayacak. ECB’nin pandemi acil varlık alım programını (PEPP) azaltması veya uzatması bekleniyor. ECB’nin PEPP’yi azaltması durumunda, euro talebi artacak ve euro kuru yükselecektir. ECB’nin PEPP’yi uzatması durumunda ise, euro talebi azalacak ve euro kuru düşecektir.

DOLAR VE EURO KURU NASIL DEĞİŞECEK?

Dolar ve euro kurunun geleceği, FED ve ECB’nin faiz kararlarına ve küresel ekonomik gelişmelere bağlı olacak. FED’in eylül ayında yapacağı toplantıda, parasal genişlemeyi azaltma planını açıklaması bekleniyor. FED’in faiz artırımı yapması durumunda, dolar kuru yükselecek, euro kuru ise düşecektir. FED’in faiz artırımını geciktirmesi veya parasal genişlemeyi azaltmaması durumunda ise, dolar kuru düşecek, euro kuru ise yükselecektir.

Küresel ekonomik gelişmeler de dolar ve euro kurunu etkiliyor. Özellikle koronavirüs salgınının seyrine ve aşılamaya bağlı olarak ekonomik toparlanma hızı değişebilir. Salgının yeniden artması veya aşılamada aksaklıklar yaşanması durumunda, ekonomik belirsizlik artacak ve dolar ve euro talebi yükselecektir.

DOLAR VE EURO NEDEN YÜKSELDİ?

ABD enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi ve ECB’nin faiz kararı öncesi piyasalarda oluşan belirsizlik etkili oldu. ABD enflasyonunun yüksek seyretmesi, FED’in parasal genişlemeyi azaltma ve faiz artırma ihtimalini artırdı. Bu da dolar talebini artırdı. ECB’nin PEPP’yi azaltması durumunda, euro talebi artacak ve euro kuru yükselecektir. ECB’nin PEPP’yi uzatması durumunda ise, euro talebi azalacak ve euro kuru düşecektir.