Dolar kurunu altüst edecek talimat: Merkez Bankası’ndan Bankalara Faiz Baskısı! KKM’den Çıkacak Parayı TL Mevduata Yönlendirin

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında biriken 3 trilyon 332 milyar 606 milyon lirayı eritmek için bankalara mevduat faizlerini yükseltme talimatı verdi. Bu hamle, KKM’den çıkacak paranın yeniden döviz tevdiat hesaplarına dönmesini engellemeyi ve TL’ye talebi arttırmayı amaçlıyor. Piyasalar, Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararını merakla bekliyor.

Dolar kurunu altüst edecek talimat: Merkez Bankası’ndan Bankalara Faiz Baskısı! KKM’den Çıkacak Parayı TL Mevduata Yönlendirin

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), ekonomik politikasının temelini oluşturan “Faiz Enflasyonun Nedeni Değil Sonucudur” teorisi çözülürken, Türkiye ekonomisi tarihinin en büyük krizlerinden biriyle yüz yüze kalmaya devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 8 Eylül tarihli raporuna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında biriken toplam para 3 trilyon 332 milyar 606 milyon liraya ulaşırken, bu parayı eritmek için harekete geçen Merkez Bankası, politika faizlerinde küçük artırımlara gitmekle yetinmeyip, bankalara mevduat faizlerini yükseltecek kısıtlamalar getiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan’ın KKM’yi eritme planının en önemli adımlarından biri, KKM’den çıkacak paranın yeniden döviz tevdiat hesaplarına akmasını önlemekten geçiyor. Bu amaçla Merkez Bankası, Resmi Gazete’de yayınlanan kararlar ve bankalara gönderilen yazılar aracılığıyla, KKM’den çıkacak paranın TL mevduatı olarak kalması için ‘mevduat faizlerini yükseltin’ mesajı verdiği anlaşıldı.

Dolar kurunu altüst edecek talimat: Merkez Bankası’ndan Bankalara Faiz Baskısı! KKM’den Çıkacak Parayı TL Mevduata Yönlendirin - Resim : 1

Şu anda TCMB verilerine göre bankaların ağırlıklı mevduat faizi ortalaması yüzde 41 olmasına rağmen, sosyal medyada paylaşım yapan birçok kullanıcı, özellikle döviz dönüşümlü KKM’lerden TL’ye geçişte yüzde 54’e varan mevduat faizi imkanının sunulduğunu ifade etti. Bu oran, Türkiye’de sabit kur rejiminden vazgeçilen 2003 yılından bu yana görülen en yüksek mevduat oranı olarak tarihe geçerken, Merkez Bankası’nın 21 Eylül Perşembe günü açıklayacağı PPK sonrasında büyük ölçekli bankaların da mevduat faizlerini 45-50 bandına çekmesi öngörülüyor.

Dolar kurunu altüst edecek talimat: Merkez Bankası’ndan Bankalara Faiz Baskısı! KKM’den Çıkacak Parayı TL Mevduata Yönlendirin - Resim : 2

TL MEVDUATINA TALEP ARTACAK, DÖVİZDEN ÇIKIŞ HIZLANACAK

Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararı öncesinde, piyasaların beklentisi 500 baz puanlık bir artırım kararı ile politika faizinin yüzde 30’a çıkarılacağı şeklinde oluştu.

Bununla birlikte birçok ekonomist, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusundaki sert tutumu nedeniyle politika faizinde tamamen serbest hareket edemeyen TCMB’nin, dolaylı bir şekilde bankalara TL mevduat faizlerini yükseltin emri vereceği ve bu yolla dolar kurunu dengelemeye çalışacağı görüşünde.

YRCG Danışmanlık’ta yönetici ortağı olarak çalışan Emrah Gürelli, perşembe günü açıklanacak PPK kararının dolar kuru ile TL mevduatı üzerindeki etkilerine ilişkin şu değerlendirmeleri yaparak yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.

“EN AZ 750 BAZ PUAN ARTIRIMA GİDİLMELİ”

"Ağustos toplantısında TCMB biraz gecikmeli de olsa, doğru adımı attı. Ağustos ayı enflasyonu çok yüksek geldi, ayrıntılar hiç iç açıcı değil. TL’deki hızlı değer kaybı akaryakıt zamları ve diğer etmenler ile birleşince ortaya çirkin bir tablo çıktı. Temmuz ayı enflasyon raporu ile güncellenen rakamları tekrar güncellemek zorunda kalacağız. 2024 enflasyon tahmini %33’lerde. Sayın Mehmet Şimşek, katıldığı programda 2024 sonu enflasyon tahmininin de iddialı olduğu ile ilgili eleştirilere yönelik soruya , bunun farkında olduklarını ama bir şekilde bu hedefe yaklaşılabileceğini (veya yakınlaşılabileceğini) söylemişti. 2024 sonu enflasyon hedefinin %35-40 aralığına güncellenebileceği varsayımı ile politika faizini bu aralığa acilen çekmenin doğru olacağını düşünüyorum. Bunun ardından makro ihtiyati önlemler ile parasal sıkılaştırma hamleleri kararlılık ile devam ettirildiği takdirde 2024’ün ikinci yarısından itibaren olumlu sonuçları almaya başlarız.

“BORSAYA ETKİSİ OLMAZ DİYENİ CİDDİYE ALMAYIN”

Fiyat istikrarını önceleyeceksek TL reel olarak bir miktar değer kazanmak zorunda, bunu yazdığım zaman sürekli itirazlar geliyor. Çünkü pozisyonlanmalar TL aleyhine…Bu gidişi tersine çevireceksek para birimimiz serbest piyasa ortamında istikrar kazanmak zorunda… Bu gerçeğe ilk önce ülkemizdeki tasarruf sahipleri ikna olmak durumunda ardından bunu gören yabancılar zaten TL talep edecekler yükselen faiz ortamında… Bir süre sermaye girişine ihtiyaç var , işler normalleştiğinde bu konu ile ilgili ayarlamalar yapılabilir. Şu an o noktada değiliz.

“MEVDUAT FAİZLERİNDE YÜZDE 50 BANDINA DOĞRU BİR FİYATLAMA GÖRÜLEBİLİR”

Güçlü bir faiz artırımı ve TL mevduata yönlendirme ile ilgili tedbirlerin etkisi ile bu ay sonuna doğru TL mevduatlarda %45-50 bandına doğru bir fiyatlama ile karşılaşabiliriz. KKM dönüşlerinde %50 üstü faizler söz konusu olabilir. ( Şu an bu fiyatlar bazı bankalarda mevcut). Bu rakamlar TL’ye talebi bir miktar arttıracaktır. Borsaya da etkisi olur, olmaz diyeni kesinlikle ciddiye almayınız. Bir yıllık vade içinde %50 ve üstü faiz oranı, işler normalleşecekse, enflasyona karşı sizi korur hatta dolar bazlı bir getiri sağlayabilir. Büyük sermaye sahipleri için bu risksiz getiri gayet cazip. Artan TL ihtiyacı ve yükselen kredi maliyetlerinin borsa üzerindeki etkisini unutmayalım. Bu konular daha önceki paylaşımlarımda anlatıldı , aynı şeyleri tekrar etmenin lüzumu yok.