Dişlerde Siyah Tartarlar Neden Olur?

Dişlerde siyah tartarlar neden olur? Hakkında merak ettiğiniz her şeye yazımızda değindik. Sizler de dişlerde tartar oluşumuna neden olan faktörler hakkında bilgi almak için yazımızı analiz edebilir; diş sağlığınızı bilinçli, doğru şekilde koruyabilirsiniz.

Dişlerde Siyah Tartarlar Neden Olur?

Dişlerde siyah tartarlar oluşum nedeni diş taşı, ölü bakteri, diş eti ve iltihaplanmalarıdır. Siyah leke açık renkli çeşitleri ile oluşmakta olup etrafındaki sıvılardan gelen farklı yapıdaki malzemeleri içerir. Leke çizgisinin altında kalan diş taşları diş etinin kanamasına neden olarak dokuları zedeler. Sıklıkla plak temizlenmediğinde de diş et iltihaplanmalar ortaya çıkabilir.

Diş taşı ( tartar )  Nedir?

Diş taşı plaktan meydana gelen,  bakteri, tükürük, yiyeceklerin ürettiği asit karışımına verilen addır. Yapışkan yapıda olan plaktan kurtulmak için dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş teli kullanılarak temizlenmesi gerekir. Plağı zamanında temizlemezseniz giderek sertleşerek diş taşına dönüşebilir. Diş taşı sadece diş hekimi tarafından temizlenirken dişlerin fırçalanması ya da diş ipinin kullanılması dişlerde siyah tartarlar oluşum, diş taşları üzerinde etki oluşturmaz. Plakların yanı sıra diş etlerini tahriş ederek diş eti hastalıkların ve çeşitli iltihaplanmalara sebep olabilir.

Siyah Lekeleri Gidermek İçin Neler Yapılabilir? 

Dişlerde Siyah Tartarlar Neden Olur? - Resim : 1

Siyah lekeleri gidermek için öncelikle alanda uzman bir diş hekimine başvurmalısınız. İyi bir diş bakıma yaptırmak için diş hekiminizi düzenli ve periyodik olarak ziyaret etmeniz tavsiye edilir. Diş ve tartar oluşumunu önleyen diş temizliği ile diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Diş Hekimi uzmanları diş taşlarını el aletleri, kristalize materyali bozan işlem sırasında mikro titreşime sebep olan ultrasonik aletlerle dişleri özenli ve profesyonel şekilde temizlemektedir.

Dişlerinizi günde iki kez fırçalayarak düzenli ve periyodik olarak diş ipi ile temizleyerek plak ve diş taşı oluşumunu önleyebilirsiniz. Profesyonel diş taşı temizliği kontrolünün her 6 ayda yapılması tavsiye edilmekte olup diş hekimini sürekli ziyaret etmeniz tavsiye edilir. Dişlerdeki siyah lekeler estetik görünümünüzü bozduğu için oldukça rahatsız edicidir. Diş taşının temizlenmesi oldukça kolay olup temizlik işlemi sırasında estetik, hoş, sağlıklı bir görünüme kavuşursunuz. Ağzınızda siyah leke olduğunu düşünüyorsanız diş taşı temizliği yaptırmak, dişlerde siyah tartarlar oluşum sorunlarından kurtulmak, diş sağlığınızı korumak için uzman bir diş hekimine başvurmalısınız.

Etiketler: diş, siyah tartar