Deprem mağdurlarına iki yıl ödemesiz ve faizsiz kredi imkanı: Resmi Gazete’de yayımlandı! Depremzedelere yönelik hibe ve kredi desteği nasıl alınacak?

6 Şubat’ta meydana gelen depremler, binlerce vatandaşın evini ve işyerini yıkarak büyük bir yıkıma neden oldu. Devlet, depremzedelere yardım eli uzatmak için Resmi Gazete’de bir kararname yayınladı. Bu kararnameye göre, deprem mağdurlarına nakit ve malzeme desteği sağlanacak. Peki, bu destekten kimler yararlanabilecek? Destek nasıl alınacak? Destek miktarı ne kadar olacak? İşte detaylar…

Deprem mağdurlarına iki yıl ödemesiz ve faizsiz kredi imkanı: Resmi Gazete’de yayımlandı! Depremzedelere yönelik hibe ve kredi desteği nasıl alınacak?

Depremzedelere yönelik nakit ve malzeme desteği Resmi Gazete’de ilan edildi. Deprem mağdurlarının gelir ve kredi puanı gibi şartlar aranmadan bu destekten faydalanabilecekleri belirtildi. Destek sadece bir konut ve bir işyeri için geçerli olacak.

6 Şubat’ta yaşanan depremlerde evleri ve işyerleri orta ve üzeri hasar gören vatandaşlara devletten destek geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle, depremzedelere nakit ve malzeme desteği sağlanacağı açıklandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararnamede; depremzedelere konut için 750 bin TL, ahırı olan konut için 1 milyon TL, işyeri için 400 bin TL’lik kredi imkanı tanınacağı belirtildi.

Krediler iki yıl ödemesiz, on yıl vadeli ve faizsiz olacak Krediler iki yıl ödemesiz olmak üzere toplam on yıl vadeli ve faizsiz olarak verilecek.

Her bir hak sahibi en fazla üç bağımsız bölüm için kredi alabilecek.

Kredi başvuruları e-Devlet üzerinden veya il müdürlüklerine yapılacak Kredi başvuruları, hak sahiplerinin yapım ruhsatını aldığı tarihten itibaren bir yıl içinde e-Devlet üzerinden veya doğrudan il müdürlüklerine yapılacak.

Başvurular, il müdürlükleri tarafından hak sahipliği şartları ve istenen kredi tutarı açısından değerlendirilecek, uygun bulunan başvurular için kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanacak.

Kredinin durdurulması veya iptal edilmesi halinde, kullanılmış olan kredinin geri ödenmeyen kısmı genel hükümlere göre takip edilecek.

HİBE DESTEĞİ NAKİT VEYA MALZEME OLARAK VERİLECEK

Hibe desteği ise nakit veya malzeme olarak verilecek. Nakit hibe desteği konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL olarak belirlendi.

Malzeme hibe desteği ise inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar dikkate alınarak inşaat malzemesi olarak sağlanacak.

Ayrıca, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlama gibi işler için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40 bin TL nakit hibe verilecek.

Hibe başvuruları da e-Devlet üzerinden veya il müdürlüklerine yapılacak Hibe başvuruları da yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde e-Devlet üzerinden veya doğrudan il müdürlüklerine yapılacak.

Başvurular, il müdürlükleri tarafından hak sahipliği şartları ve istenen hibe türü ve miktarı açısından incelenecek ve uygun bulunan başvurular onaylanacak.