Cildi Kararanlar Dikkat! Felaketin Habercisi Olabilir: İşte Cilt Kararmasının Nedenleri

Cilt kararmalarının sebepleri, cilt kararmalarını azaltmak için çeşitli yöntemleri ve bu duruma karşı nasıl önlem alınabileceği hakkında bir yazı derledik. Siz de bu konular hakkında bilgi almak istiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Cildi Kararanlar Dikkat! Felaketin Habercisi Olabilir: İşte Cilt Kararmasının Nedenleri

Cilt kararmasının sebepleri genel olarak çevresel faktörler, hormonal sebepler ve genetik faktörleridir. Cildim karardı gibi şikayetlerin sebepleri ise şu şekildedir:

  • Kalıtsal faktörler: Ciltte görülen renk eşitsizleri, doğumdan itibaren kalıtsal faktörler sebebi ile oluşabilir.
  • Cilt hastalıkları: Cilt kanseri gibi hastalıkların hiper pigmentasyon oluşumunda bazı etkileri görülmüştür. Cilt hastalıkları haricinde karaciğer hastalıkları da hiper pigmentasyondan sorumlu olabilir. Yani işlevi olmayan bir karaciğer, ciltte kararmalar yapabilir.
  • Vitamin eksikliği: Cilde faydalı A, E, C gibi vitaminlerin vücuda alınmaması ve eksikliği halinde kararmalar oluşabilir. Aynı zamanda vitamin eksikliği cildin daha donuk gözükmesine sebep olabilir.
  • Hormonal değişimler: Vücutta gerçekleşen bu değişimler, özellikle de gebelik döneminde kararmalara yol açar.
  • Güneş ışınları: Güneş ışığı, ciltte kararma ya da yaşlılık lekeleri şeklinde belirir. Güneş ışınlarına maruz kalma çok olursa, hiper pigmentastona sebep olabilir.

Cilt Kararması için Nasıl Önlemler Alınabilir?

Cildi Kararanlar Dikkat! Felaketin Habercisi Olabilir: İşte Cilt Kararmasının Nedenleri - Resim : 1

Cilt kararmaları için alınabilecek önlemler aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Kendi cilt tipinize uygun bir cilt bakımı rutini oluşturun. Düzenli bir cilt bakımı ile hem ciltteki kirlerden arınması sağlanırken akne oluşumu engellenir hem de ciltteki kararmaların önüne geçilir. Aynı zamanda uygulanabilecek bazı cilt bakım uygulamaları, cilt kararmasını azaltıcı etki gösterir.
  • Vücut sağlığına dikkat edilmelidir. Beslenme düzeni, cilt sağlığı için en önemli faktörler arasında yer alır. Cildim karardı gibi şikayetlerin önüne geçebilmek için bolca su tüketmeyi, gereken vitaminleri vücudunuza almayı ve sağlıklı gıdalar ile beslenmeyi tercih etmelisiniz.

Cilt Kararmaları Nasıl Azaltılır?

Cilt kararmalarını azaltmak için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tedavi yöntemleri ise Cildim karardı şikayetinin oluşma sebebine bağlı olarak değişir. Eğer ki çeşitli sağlık sorunlar yüzünden cilt kararması meydana gelmişse, o sorunları çözme üzerine bir tedavi yöntemi izlenir. Ayrıca doğum lekeleri ve genetik faktörlerden dolayı cilt kararmaları oluşmuşsa bir tedavi uygulanması önerilmez.

Etiketler: cilt kararması