Çiftçinin gözü aydın! Beklenen destek ödemelerinin ne zaman hesaba geçeceğini Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı! Tam 513 milyon TL ayrıldı!

Bir süredir çiftçilerin merak ile beklediği tarımsal ödemelere ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni bir açıklama geldi. Destek ödemelerinin hesaba geçeceğe tarihe ilişkin bilgi veren bakanlık, ödeme miktarını da açıkladı.

Çiftçinin gözü aydın! Beklenen destek ödemelerinin ne zaman hesaba geçeceğini Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı! Tam 513 milyon TL ayrıldı!

Çiftçilerinin maliyetini düşürmek ve ortaya çıkan çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelen hasarları giderebilmek adına çok sayıda destek programı ile her yıl tarım ve hayvancılığı destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022-2023 tarım sezonu için destek planlarını yaptı. Bu kapsamda mazot ve gübre desteğine devam edeceğini bildiren Tarım ve Orman Bakanlığı, desteğe ilişkin detaylı bilgi verdi.

Daha önce Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin; “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS'ye) kayıtlı olarak hububat (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik) üreten çiftçilerimize, 2022 yılı üretim dönemine ait mazot ve gübre desteklerimiz, 2023'ün Mart ayı yerine, 2022 yılı içinde başlanmak üzere ödenecek” açıklamalarıyla erken ödeneceği ortaya çıkan gübre ve mazot desteğinin çiftçilerinin hesabına ne zaman geçeceği bugün açıklandı.

TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ YATMAYA BAŞLADI

Çiftçinin gözü aydın! Beklenen destek ödemelerinin ne zaman hesaba geçeceğini Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı! Tam 513 milyon TL ayrıldı! - Resim : 1

Mazot ve gübre olmak üzere ürüne göre değişen tutarlara dekar başına iki ayrı destek sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, bu desteği 2022-2023 tarım sezonu için mart ayı yerine kasım ayı içerisinde gerçekleştirmeye karar verdi. Ekimin yapılacağı bu aylarda çiftçinin maddi sıkıntı yaşamamasını önceleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, destek ödemelerinin hesaplara aktarılacağı tarihi açıkladı.

Beklenen açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den geldi. Mazot ve gübre destek ödemelerinin 4 Kasım 2022 tarihi itibariyle hesaplara geçmeye başladığını duyuran Bakan Kirişci, açıklamalarında; “513 milyon 491 bin TL'lik tarımsal destekleme ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun” dedi.

ÇKS KAYDI ŞART KONULDU

Çiftçilere gerçekleştirdiği gübre ve mazot desteğinin alınabilmesi için birtakım şartlar belirlemiş olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle de çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi ya da kısa adıyla ÇKS olarak bilinen sisteme kayıtlı olması halinde ödemelerden yararlanabileceğini bildirdi. Buraya kaydolmasının ardından e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilecek olan vatandaşlar, ödemelerin hesabına geçip geçmediğini hemen öğrenebiliyor.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı, bu sene için çiftçilere ayrılan destek ödemelerinin toplam maliyetini de açıkladı. Toprak Mahsul Ofisi (TMO) alım prim desteği olarak 459 milyon 300 bin 761 TL ayıran Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal kalkınma yatırımları desteği olarak 16 milyon 630 bin 300 TL; bireysel sulama hibe desteği olarak 34 milyon 470 bin 799 TL; sertifikalı tohum üretim desteği olarak 2 milyon 596 bin 140 TL; uzman eller proje desteği olarak ise 493 bin TL ayırdı.