Çay Fiyatları Uçtu: 97 Günde Yüzde 88 Zam!

Çay, uygun fiyatı ve lezzetiyle Türk halkının en çok tükettiği içeceklerden biridir. Ancak son 4 ayda çay fiyatlarına gelen zamlar, çay içmeyi lüks hale getirdi. Çaya son 4 ayda yapılan toplam zam oranı yüzde 88,2’yi buldu.

Çay Fiyatları Uçtu: 97 Günde Yüzde 88 Zam!

Türk halkının en çok sevdiği ve tükettiği içeceklerden biridir. Ancak çay fiyatları son dönemde adeta tavan yaptı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), çay fiyatlarına bugün itibarıyla yüzde 15 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zam, haziran ayından bu yana çaya gelen dördüncü zam oldu.

ÇAYA SON 3 AYDA NE KADAR ZAM GELDİ?

İleri Haber’in haberine göre, ÇAYKUR, 8 Haziran 2023 tarihinde kuru çay fiyatlarına yüzde 43 oranında zam yapmıştı. Bu zamın ardından 14 Temmuz 2023 tarihinde yüzde 9,5, 15 Ağustos 2023 tarihinde ise yüzde 4,5 oranında iki zam daha gelmişti.

Bugün yapılan yüzde 15’lik zamla birlikte, ÇAYKUR’un kuru çay fiyatları son 97 günde toplam yüzde 88,2 oranında artmış oldu. Bloomberg HT’den İrfan Donat’ın haberine göre, yeni fiyat listeleri toptancılara gönderilmeye başlandı.

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ÇAY FİYATLARI NE KADAR ARTTI?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı verilerine göre, çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitlerindeki fiyat artışı aylık bazda yüzde 7,17, yıllık bazda ise yüzde 54,61 olarak gerçekleşti. Çay fiyatlarındaki bu artış, çay tüketimini olumsuz yönde etkiledi.

ERDOĞAN SEÇİM ÖNCESİ YAŞ ÇAY ALIM FİYATINI AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan, seçim öncesi Rize’de miting düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaş çay alım fiyatını açıklamıştı. Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl destek ödemesi ile birlikte yaş çaya kilo başına 7 lira alım vermiştik. Bu yıl için destek ödemesi ile birlikte yaş çay alım fiyatını kilo başına yüzde 64 arttırarak 11 lira 30 kuruşa çıkartıyoruz” demişti.

Bu açıklamanın ardından kuru çay fiyatlarına gelen zamlar, çay içmeyi lüks hale getirdi.