Bartın’da beklenmedik deprem! Uzmanlar uyardı: Türkiye’de deprem olmaz denilecek bir yer yok

Bartın'ın Ulus ilçesinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar, Türkiye'nin herhangi bir yerinde "Deprem olmaz" inancının yanıltıcı olduğunu vurguluyor. İTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Bartın'daki son depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu. İşte, depremle ilgili detaylar ve uzmanın yorumları..

Bartın’da beklenmedik deprem! Uzmanlar uyardı: Türkiye’de deprem olmaz denilecek bir yer yok

Bartın’da 3,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, hem vatandaşları hem de uzmanları şaşırttı. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’nin her yerinde deprem riski olduğunu ve hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Bartın’da 1968’den sonra ilk kez böyle bir deprem yaşandı

Bartın’ın Ulus ilçesinde 9 Eylül 2023 Cumartesi günü saat 05.03’te yerin 3,53 kilometre derinliğinde 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Bartın merkez ve çevre ilçelerde hissedildi. Depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.

Bartın’da son olarak 1968 yılında 6,5 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bu depremde 24 kişi hayatını kaybetmiş, Amasra’da evler yıkılmış, deniz seviyesi yükselmişti.

Uzmanlar: Bartın’ın deprem tehlikesi düşük değil

Deprem bölgesine giden İTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Bartın’ın deprem tehlikesinin düşük olduğu yönündeki algının yanlış olduğunu belirtti.

Tüysüz, "Bartın 1996 yılında geçerli olan Türkiye Deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesinde yer almakta idi. Bunun nedeni de 1968 de yaşanan depremdi. Bu depremin büyüklüğü için 6,1 ile 6,6 arasında değerler önerilmiştir.

Aletsel dönemde bu bölgede başka bir önemli deprem olmadığı gibi MÖ 427 ve 360 yıllarında, Karadeniz Ereğlisi civarında olmuş depremlerinde pek büyük olmadıkları tahmin edilmektedir.

2019’dan itibaren yürürlüğe giren Deprem Tehlike Haritasında Bartın’ın deprem tehlikesi çok düşürülmüştür, çünkü istatistiki olarak hazırlanan bu haritanın girdilerinde Bartın’da son 2000 yılda olmuş başka bir deprem yoktur." dedi.

Türkiye’de her yerde deprem olabilir

Türkiye’nin büyük bir kısmının aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu hatırlatan Tüysüz, “Kıssadan hisse: Türkiye’de deprem olmaz denilecek bir yer yoktur, tüm afetler gibi depreme de akılcı bir biçimde hazır olmak gerekir.” diye konuştu.

Tüysüz, depreme karşı alınması gereken önlemler hakkında da bilgi verdi. Binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılması, zemin etütlerinin doğru yapılması, deprem sigortası yaptırılması, deprem çantası hazırlanması, deprem anında ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenlerin öğrenilmesi gibi tavsiyelerde bulundu.

Bartın’da beklenmedik deprem! Uzmanlar uyardı: Türkiye’de deprem olmaz denilecek bir yer yok - Resim : 1

Bartın depremi ne zaman oldu?

Bartın depremi 9 Eylül 2023 Cumartesi günü saat 05.03’te oldu.

Bartın depreminin büyüklüğü ne kadar?

Bartın depreminin büyüklüğü 3,9 olarak ölçüldü.

Bartın depreminin derinliği kaç km?

Bartın depreminin derinliği 3,53 km olarak açıklandı.

Bartın depreminde can ve mal kaybı var mı?

Bartın depreminde can ve mal kaybı yaşanmadı.

Bartın depremi hangi ilçelerde hissedildi?

Bartın depremi Bartın merkez ve çevre ilçelerde hissedildi.