Bakan Mehmet Şimşek açıkladı: Yeni uygulama geliyor emeklilerin maaşları 2 bin TL düşecek! İşte nedeni

Emekli ve memur maaşlarında 14 yıldır uygulanan enflasyon farkı sistemi 2024 yılında sona erecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu kararı kamuoyuna duyurdu. Ancak bu değişiklik, emeklilerin maaşlarında 2 bin TL’lik bir kayba neden olacak.

Bakan Mehmet Şimşek açıkladı: Yeni uygulama geliyor emeklilerin maaşları 2 bin TL düşecek! İşte nedeni

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekli ve memur maaşlarında yeni yılda uygulanacak sistemi açıkladı. 14 yıldır devam eden politikanın iptal edileceğini duyurdu.

TGRT Haber’de Cem Küçük’ün sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Şimşek, emekli ve memur maaşlarında 2024 yılı itibariyle enflasyon farkı uygulamasının sona ereceğini belirtti. Bu karar, milyonlarca emekli ve memurun maaşından 2 bin TL kesilmesi anlamına geliyor.

ENFLASYON FARKI KALKIYOR

2009 yılından beri emekli ve memur maaşlarına enflasyon farkının üzerine refah payı ekleniyordu. Bu sayede yüksek enflasyon karşısında maaşlarda yaşanan kayıp telafi edilmeye çalışılıyordu.

Bakan Şimşek, enflasyon farkının tahmin edilen enflasyona göre değil, gerçekleşen enflasyona göre verilmesi gerektiğini savunarak, bu yıl sonunda emekli ve memur maaşlarına enflasyon farkı oranında zam yapılacağını söyledi.

2024 YILINDA EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARINDA BÜYÜK BİR DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇACAK

Bu karar, 2024 yılında emekli ve memur maaşlarında büyük bir değişikliğe yol açacak. Maaşlara eklenmesi beklenen yüzde 10’luk refah payı kaldırılacak. Bu durum, şu anda 22 bin 17 lira olan en düşük memur maaşının, Ocak ayında yapılacak zamda 2 bin TL azalmasına neden olacak.

SEYYANEN ARTIŞ GÜNDEMDE

Emekli maaşları için ise farklı bir uygulama hayata geçirilecek. Hükümet, emekli aylığı belirli bir seviyenin üzerinde olan vatandaşlar için daha az bir zam yaparken, en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 lira ve yakınında emekli aylığı alan vatandaşlar için seyyanen bir artış yapmayı planlıyor.

Mart ayında 2 bin liralık artışla 7 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığına Temmuz ayında herhangi bir güncelleme gelmemişti. Rekor enflasyon karşısında emekli aylığı ile geçinmenin zorlaşması, taban aylık uygulamasında tarihi bir zam yapılmasını gündeme getirebilir.