Bakan Cevdet Yılmaz duyurmuştu: ‘İlk Evim’ programının şartları ve avantajları nelerdir? Uygun faizli konut kredisi için bilmeniz gerekenler

'İlk Evim' projesi ile orta ve dar gelirli vatandaşlara konut sahibi olma fırsatı sunuluyor. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın başlattığı bu proje için son bilgiler Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından paylaşıldı. Özelmacıklı, bu projeden yararlanmak için bazı kriterlerin olabileceğini belirtti. İşte şartları...

Bakan Cevdet Yılmaz duyurmuştu: ‘İlk Evim’ programının şartları ve avantajları nelerdir? Uygun faizli konut kredisi için bilmeniz gerekenler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın duyurduğu ‘İlk Evim’ projesi, orta ve dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmasını kolaylaştıracak bir kredi kampanyasıdır. Bu proje, geçen yıl gerçekleştirilen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük konut kampanyası olan TOKİ projesinin ardından gelen bir teşvik olarak görülmektedir.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet’e yaptığı açıklamada, bu projenin milyonlarca insan tarafından merakla beklediğini ve piyasayı canlandıracağını söyledi. Özelmacıklı, kredi talebinin şu anda çok yüksek olduğunu ancak kredi büyümesinin istenmediğini de belirtti.

KREDİ ALMAK İÇİN NE GEREKLİ?

Özelmacıklı, ‘İlk Evim’ projesinden yararlanmak isteyenlerin hangi şartları sağlaması gerektiğini de anlattı. Özelmacıklı, bu şartların şunlar olabileceğini ifade etti:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Kendi adına veya eşi ve 18 yaşından küçük çocuklarının adına kayıtlı bir konutun olmaması
  • Gelir durumuna göre belirlenen fiyat aralığında bir konut satın almak
  • Konutu satın aldıktan sonra en az 5 yıl boyunca oturmak veya kiraya vermemek

Özelmacıklı, ayrıca, ikinci ev alanlara konut kredilerinin ağustos sonu itibarıyla sınırlandırıldığını ve ilk defa konut alacak kişilere bir kredi verme işleminin açılmasının beklendiğini de hatırlattı. Özelmacıklı, “Böyle bir kredi verilmeyecekse de Cumhurbaşkanı tarafından net bir açıklama ile bunun ifade edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Hazine ve Maliye Bakanı’nın ilk kez konut alacaklara yönelik kredilerdeki sınırlamanın kaldırılmasına yönelik bazı açıklamaları olabilir” dedi.

FAİZ ORANLARI VE VADELER NE OLACAK?

‘İlk Evim’ projesi kapsamında, devlet, konut kredisi faiz oranlarını yüzde 10 indirecek ve kredi vadesini 15 yıla kadar uzatacaktır. Ayrıca, konut alıcılarına peşinat desteği de sağlanacaktır.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, faiz oranları ve vadeler hakkında da konuştu. Özelmacıklı, "Faiz oranları şu anda yüksek olduğunda aslında bu kadar uzun vadeli borçlanmak avantaj olmuyor. Belki vadeler 15 yıla kadar yani 180 aya kadar uzatılabilir ama tüketiciler tarafından tercih edilmediğini görüyoruz” şeklinde konuştu.