ATM paranızı yuttuysa, korkmayın! Mahkeme kararı var! Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı uyardı, sürecin peşini bırakmayın!

ATM’lere parasını kaptıran vatandaşların konuya ilişkin yaşadığı mağduriyetleri dile getiren isim Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, oldu. Koçal, aynı zamanda bankalara da seslendi.

ATM paranızı yuttuysa, korkmayın! Mahkeme kararı var! Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı uyardı, sürecin peşini bırakmayın!

Dijitalleşen dünyayla birlikte mobil ve internet bankacılığı gibi sistemlerin yanında oldukça eski kalan ATM’ler, para çekilmek için hala kullanılan cihazlardan biri. Henüz teknolojisi eskimeyen ATM’lerin kendisi için ise aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Bilişimin maliyetli olması nedeniyle eski ATM’lerini kolay kolay değiştirmeyen bankalar, vatandaşların para çekerken ya da yatırırken pek çok ile karşılaşmaya başlamasına neden olur hale geldi.

Gerek eski gerekse yazılımı yanlış olan ATM’lerin paraları yutmaya başladığı hep biliniyordu. Ancak, bu aksaklık, şimdilerde daha sık görülmeye başladı. Bu konuya dikkat etmek için çarpıcı açıklamalarda bulunan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal ise, bankaları uyandırarak, konuya ilişkin yargının daha önce verdiği kararları hatırlattı.

ATM’LERİN YUTTUĞU PARALAR İÇİN ŞİKAYETLER ARTTI

ATM paranızı yuttuysa, korkmayın! Mahkeme kararı var! Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı uyardı, sürecin peşini bırakmayın! - Resim : 1

Bir süredir bankacılık sektöründen sık sık konuya ilişkin aldıkları bir şikayetin ATM’lerin para yutması olduğunu bildiren Başkan Koçal, Türkiye'de faaliyette olan bankaların ATM'lerini kullanarak para yatırmak isteyen vatandaşların eskiyen ya da arızalı cihazlar nedeniyle paralarının alıkonulduğunu belirtti. Bu kapsamda yaşanan mağduriyetleri de dile getiren Koçal, şu şekilde konuştu:

“Arızalı ATM'lerin vatandaşların paralarını alıkoyduğu, hesaplarına geçmediği ve alıkonulan paraların iadesinin de haftalar sürdüğü konusunda yoğun şikayetler alıyoruz.”

TÜKETİCİLERİN LEHİNE BU YÖNDE YARGI KARARLARI MEVCUT

Konuya ilişkin açıklamalarına bankaların iade işlemlerini ivedilikle yapması gerektiğinin altını çizerek devam eden Başkan Koçal, “Bu konuda da tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerine, internetteki şikayet sitelerine ayrıca başvurular yapıldığını biliyoruz. Banka müşterilerinin, tüketicilerin ciddi mağduriyetleri var. Birincisi, tüketici hiçbir hatası yokken parasını kaptırıyor. Cihazın alıkoyduğu para hesabına geçmiyor. Acil ödemelerini yapamıyor. Yapılacak ödemeler kredi kartı, ek hesap, fatura ödemeleri ise bunların ödemesi yapılamadığı için gecikme cezalarıyla tüketici yüz yüze geliyor. Bankamatiklerin alıkoyduğu paralar tüketiciye en kısa sürede iade edilmelidir” şeklinde konuştu. Koçal’ın konuya ilişkin açıklamalarının devamında ise şu ifadeler yer aldı:

“Ayrıca bankalar, ATM'lerin alıkoyduğu paraların geciken iade sürelerine göre vatandaşa gecikme bedeli ödemekle, tüketicilerin maddi ve manevi zararlarını karşılamakla, ayıplı hizmeti telafi etmekle yükümlüdür. Tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerinin bu yöndeki kararları emsal alınmalıdır. Tüketicilerin lehine bu yönde yargı kararları mevcuttur. Bankacılıkla ilgili üst kuruluşların da müşterilerin bu tür mağduriyetlerinin giderilmesi, alıkonulan paraların iade süreleri, alıkonulan paraların iadesinde gecikme halinde bankalara nasıl yaptırım uygulanacağı konusunda hükümler ortaya koyması gerekmektedir.”

Etiketler: ATM, Para Yutma