Atatürk sakıncalı bulup yasaklamıştı Netflix yayınladı! O film vizyona girdi

dijital içerik platformları arasındaki en büyük pazar payına sahip olan Netflix, 1930 yılında Atatürk'ün sakıncalı bulduğu bir filmi yayınladı. Yayınlanan film dikkat çekti...

Atatürk sakıncalı bulup yasaklamıştı Netflix yayınladı! O film vizyona girdi

1930 yılından 92 yıl sonra tekrar uyarlanan ve ikinci film olan "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok" isimli film Netflix'te yayınlandı. Türkiye'den de erişime açılan yapımın ise ilk olarak 1930 yılında yapıldığı ve Atatürk tarafından sakıncalı bulunduğu belirtilmişti.

1929 yılında Alman yazar Erich Maria Remarque tarafından kaleme alınan "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok" isimli roman 1930 yılında da filme uyarlanmış ve ödül dahi almıştı. Akademi Ödülleri'ni kazanan ilk film olarak tarihe geçen bu film 1930 senesinde Mustafa Kemal Atatürk'e de izletilmiş ve Atatürk filmi oldukça beğenmişti. Türk- Alman ilişkilerini ele alan ve savaş karşıtı olması ile dikkat çeken film ile ilgili gelen bilgiler ise hem şaşırttı hem de dikkat çekti.

ATATÜRK FİLMİ BEĞENSE DE YASAKLADI

O dönemin Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanmış olan bir yazıda filme ilişkin "Milliyetçi sosyalistlerin şiddetle faaliyete geçmiş olmaları nedeniyle film gösterimden kaldırıldı. Salonlarda büyük gürültüler yaptılar ve dışarıdan getirdikleri yüzlerce beyaz sıçanı salona bıraktılar. Bu yaşananlardan sonra hükümet için geri adım atmaktan başka çare kalmamıştır." ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan filmi Kemal Seden'in Türkiye'ye getirdiği ve Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul el Hamra Sineması'nda filmi izlediği, çok da beğendiği aktarıldı. Ayrıca filmi oldukça beğenen Atatürk'ün çok gerçekçi bulduğu da öğrenildi. Ancak öne sürülen iddia kapsamındaki bilgiler dahilinde filmi gerçekçi bulan Atatürk'ün bu filmin henüz çok taze olan savaş sonrasında sakıncalı olabileceği ve Türk milleti için sakıncalı olabileceği bilgisi paylaşıldı.

BATI CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK FİLM KONUSU

Atatürk tarafından izlenmiş olan ve Türk halkı için sakıncalı olabileceği düşüncesi ile yasaklanan film, Birinci Dünya Savaşı'nda bir erkek lisesinde öğretmenlik yapan Profesör Kantorek'in öğrencilerine savaşa katılmanın ne denli onurlu bir şey olduğunu vurgulayarak aktarması sonrasında öğrencilerinin gönüllü olarak Alman Ordusu'na katılması ele alınmaktadır.

Ancak savaşa katılmış olan kişilerin savaşın anlatıldığından çok daha farklı bir ortam olmasını fark etmesi sonrasında yaşananlar dikkat çekmektedir. Oldukça gerçekçi bir şekilde işlenmiş olan bu filmin ikinci uyarlaması ise Netflix'te yeniden yayına sunuldu.

Etiketler: atatürk, netflix