Asgari ücrette büyük zam! Emekçiler refah payı ile mutlu olacak, işte yeni asgari ücret rakamı

Asgari ücrette 2024 yılı yaklaşırken, emekçilerin heyecanla beklediği zam miktarı da netlik kazanmaya başladı. Ocak ayında asgari ücrete yapılacak zam, enflasyon ve refah payının yanı sıra, ekonomik durum ve sosyal amaçlar da değerlendirilerek tespit edilecek. Peki, yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte o sorunun yanıtı…

Asgari ücrette büyük zam! Emekçiler refah payı ile mutlu olacak, işte yeni asgari ücret rakamı

Asgari ücrette yeni yıl heyecanı! Emekçilerin alacağı zam belli oluyor, refah payı ile bu rakama ulaşacak Asgari ücrette 2024 yılına girerken, emekçilerin merakla beklediği zam oranı da netlik kazanmaya başladı. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam ile birlikte asgari ücrete de enflasyon ve refah payı artışı gelecek. Gelir vergisi dilimlerinde yapılacak düzenleme ile de çalışanların gelirleri artacak. Peki, yeni yılda asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar…

Asgari ücrette büyük zam! Emekçiler refah payı ile mutlu olacak, işte yeni asgari ücret rakamı - Resim : 1

ENFLASYON VE REFAH PAYI BELİRLEYİCİ OLACAK

Yeni asgari ücretin tespit edilmesinde 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli rol oynayacak. Asgari ücrete Ocak 2024 zammı için 2 aylık rakamlar da kesinleşti. Enflasyon Temmuz’da yüzde 9,49 olarak gerçekleşirken, Ağustos’ta ise 9,09 olarak açıklandı. 2 aylık enflasyon ise yüzde 19,44 seviyesine çıktı.

Merkez Bankası da, 2023 yılı sonu için enflasyon tahminlerini yüzde 54 ile 62 arasında tuttu. Yüzde 58 olarak belirlenen orta noktada enflasyonun gerçekleşmesi halinde yılın ikinci 6 ayı için tahmin edilen oran yüzde 31,92 olacak. Ancak bu oranlara her dönemde olduğu gibi Ocak ayında da refah payı artışının eklenmesi bekleniyor.

Asgari ücrette büyük zam! Emekçiler refah payı ile mutlu olacak, işte yeni asgari ücret rakamı - Resim : 2

YENİ RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI

İki aylık zam yüzde 19,44 olarak belirlenirken asgari ücretlilerin yeni yılda alacakları enflasyon artışına dair tahmini hesaplamalara da başlandı. İki aylık belirlenen rakamlar ile yapılan hesaplarda asgari ücretlilerin maaşı şimdiden 13.618 TL’ye yükseldi. Ancak, Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahminine göre yeni zam sonrası asgari ücrette 15.041 TL rakamı görülüyor.

REFAH PAYI İLE 16 BİNİ AŞABİLİR

Bu noktada memur maaşlarına yapılacak zam da asgari ücret zammını etkileyecek. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan memur maaşı zamlarına dair yüzde 40 ile 45 seviyelerinde artış öngördüklerini ifade etti. Asgari ücretin de aynı oranda artırılması durumunda 8-13 puan aralığında bir refah payı verilmesi de olası. Yüzde 40’lık artış durumunda yeni asgari ücret 15.962 TL, yüzde 45 artış durumunda ise 16.532 TL olabilir.

Asgari ücrette büyük zam! Emekçiler refah payı ile mutlu olacak, işte yeni asgari ücret rakamı - Resim : 3

ASGARİ ÜCRETE ‘YASAL PROSEDÜR’ ZORUNLULUĞU

Konuyla ilgili Mynet’e açıklama yapan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, memur ve emekli maaşlarına gelecek zammın Ocak 2024 asgari ücret zammı için de referans alınacağını belirterek, Merkez Bankası’nın altı aylık enflasyon tahmini olan yüzde 32’lik zam ile 11.500 TL’den 15.000 TL’nin üzerine çıkabileceğini de söyledi.

Yasal prosedüre göre enflasyon verilerinin altında karar verilemediğini hatırlatan Yılmaz, “Bu nedenle enflasyonun üzerinde bir rakam olması gerekiyor. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bu rakamın 15 bin liranın da üzerine çıkacağını şimdiden tahmin edebiliriz” dedi.

VERGİ DİLİMLERİNDE DÜZENLEME YAPILABİLİR

Ocak 2024 asgari ücret zammıyla çalışanların maaşlarına vergi düzenlemesi de gelebilir. Yeni düzenlemede ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek, milyonlarca çalışanın gelirini artırmaya yönelik uygulamalar hayata geçirilecek. Bu düzenleme ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.