Asgari ücret zammında sıcak gelişme var! Dört senaryo birden bakanlığın masasında! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 8.500 TL konuşuluyor!

Asgari ücret zammının belli olacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasına sayılı günler kala Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk- İş) hesabı ortaya çıktı.

Asgari ücret zammında sıcak gelişme var! Dört senaryo birden bakanlığın masasında! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 8.500 TL konuşuluyor!

Türkiye’nin sıcak gündemlerinden birini oluşturan asgari ücret zammına ilişkin geri sayım başladı. Önümüzdeki günlerde toplanacağı öğrenilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralık ayının ilk iki haftasına işaret ederken; masada işçi adına yetkili olan Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk- İş) hesabı kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Geçtiğimiz ocak ayında yüzde 50’nin üzerinde zam alan asgari ücretliler, yılın ilk altı ayında enflasyonun yüzde 40’ı aşmasıyla birlikte ara zam talebinde bulundu. Yapılan yasal değişiklik ile yıllar sonra ilk kez ara zam ile buluşan asgari ücretli çalışanlar, yüzde 30 civarı bir zam aldı. Şimdilerde net 5 bin 500 TL kazanan asgari ücretli çalışanların ocak ayında alacağı ilk 2023 zammı için dört farklı formülün konuşulduğu bilgisine ulaşıldı.

ASGARİ ÜCRETTE DÖRT AYRI ZAM FORMÜLÜ KONUŞULUYOR

İşçi adına Türk-İş’in işveren adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK); hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın masaya oturduğu 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı yaklaşırken, asgari ücrete yeni yılda gelecek olan ilk zamma ilişkin farklı senaryolar ortaya çıkmaya başladı. Bu kapsamda asgari ücrete gelecek olan Ocak 2023 zammı için ortaya çıkan senaryoların şu şekilde olduğu öğrenildi:

  • Yüzde 24 artış ile 6 bin 800 TL’ye yükselmesi

  • Yüzde 40 artış ile 7 bin 700 TL’ye yükselmesi

  • Yüzde 47 artış ile 8 bin 85 TL’ye yükselmesi

  • Yüzde 55 artış ile 8 bin 500 TL’ye yükselmesi

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRET ZAMMI ÖNCESİNDE HESABINI YAPTI

Asgari ücret zammında sıcak gelişme var! Dört senaryo birden bakanlığın masasında! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 8.500 TL konuşuluyor! - Resim : 1

Her ay giderlere ilişkin bir hesap yapan Türk-İş, asgari ücret zammında belirleyici olan bu hesabını bir kez de bu ay için yaptı. Türk-İş’in hesabına göre, bekar bir çalışanın aylık asgari yaşam maliyeti bu ay itibariyle 9 bin 705 TL’ye yükseldi. Bu maliyetin 2 bin 242 TL’sini yalnızca gıdaya harcaması gereken çalışanın konuttan ulaşıma diğer temel ihtiyaçları için en az 7 bin 763 TL ayırması gerektiği açıklandı. Öte yandan asgari ücret zammı öncesinde işveren cephesinde de hareketlilik başladı.

Her ne kadar hükümet cephesinden sık sık yüksek asgari ücret zammı sinyalleri gelse de asgari ücrete yüzde 55 artış ile asgari ücretin 8 bin 500 TL’ye yükselmesi halinde işverene olan maliyeti de TİSK’in gündeminde. 8 bin 500 TL’lik bir asgari ücretin işveren için maliyeti 11 bin 750 TL’yi buluyor. Bu nedenle asgari ücret zammıyla birlikte işverenler de prim desteği bekliyor.

Etiketler: asgari ücret, zam, ocak 2023