Asgari Ücret Komisyonu'nda konuşulan rakam Mehmet Şİmşek'in önüne geldi. Mehmet Şimşek onaylarsa asgari ücret bakın ne kadar olacak

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücrete yapılacak zam oranında. Asgari ücrete kaç para zam geldi araştırılıyor. Gelen son bilgilere göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun konuştuğu rakamlar Mehmet Şimşek'e sunuldu. Eğer Mehmet Şimşek onaylarsa 2.toplantı sonrası bayramdan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretlilere cifte bayram yaşatacak.

Asgari Ücret Komisyonu'nda konuşulan rakam Mehmet Şİmşek'in önüne geldi. Mehmet Şimşek onaylarsa asgari ücret bakın ne kadar olacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yapılan ilk detayları ortaya çıktı.. Yeni asgari ücret için rakam konuşulmazken, işverenler yüksek oranda zam için "devlet yüzde 6 teşvik vermeli" şartı koydu. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, bu talebi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sundu. Peki  Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?


Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısında yeni asgari ücret rakamı konuşulmazken, işveren temsilcisi TİSK, masaya "devlet işverene yüzde 6 teşvik vermeli" şartını koydu. İlk toplantının perde arkasını köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, "Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunacak. Kabul görürse, masada konuşulan yüzde 30'luk zammın gerçekleşmesi olası görünüyor" bilgisini paylaştı. İşte Güngör'ün yazısının ilgili bölümü:

İŞVERENDEN YÜZDE 6'LIK DESTEK TALEBİ

“Dünkü toplantıdan edindiğim izlenim, asgari müşterekte buluşulması yönünde... İşveren tarafı masaya yüzde 6 teşvik şartını koydu. Yani işveren maliyetinin azaltılması için asgari ücretin yüzde 6'sı oranında destek istiyorlar. Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunacak.

Asgari Ücret Komisyonu'nda konuşulan rakam Mehmet Şİmşek'in önüne geldi. Mehmet Şimşek onaylarsa asgari ücret bakın ne kadar olacak - Resim : 1

MEHMET ŞİMŞEK KABUL EDERSE YENİ ASGARİ ÜCRET 11 BİN 58 TL!

Kabul görürse, masada konuşulan yüzde 30'luk zammın gerçekleşmesi olası görünüyor. Öyle olursa ne olur? (...) Hali hazırda asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş... Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1.551 TL'si sosyal güvenlik primi, 200 TL'sini işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Eğer asgari ücret 11 bin TL olursa, brüt rakam 13 bin 10 TL'ye çıkıyor. (Vergi ve kesintiler eklendiğinde işverene maliyet 15 bin 852 TL'yi buluyor. Sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenlere tanınan 5 puanlık prim avantajı dikkate alındığında işveren maliyeti 15 bin 205 TL'yi buluyor)
İşverenin işçi başına brüt asgari ücret rakamının yüzde 6'sı oranında istediği teşvik miktarı 780 TL'ye geliyor. İşte kilit nokta burası…”

 

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Mehmet Şimşek'in kabul etmesi halinde 2.toplantıdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba günü asgari ücret temmuz zammını açıklaması bekleniyor.