Asgari ücret çalışanların ceplerine girmeden 60 dolar geriledi: Dolar cinsinden en yüksek seviyedeydi!

2023 temmuz ayından sonra geçerli olmaya başlayan asgari ücret, çalışanın ceplerine girmeden gelen zamlarla ve enflasyonla erdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücreti yüzde 34 oranında artırarak 8 bin 506 liradan 11 bin 402 lira olarak belirlemişti. Asgari ücret ilk zamda dolar olarak en üst seviyedeydi. Peki şu an asgari ücret kaç dolar?

Asgari ücret çalışanların ceplerine girmeden 60 dolar geriledi: Dolar cinsinden en yüksek seviyedeydi!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücreti yüzde 34 oranında artırarak 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseltmişti.

Asgari ücret, böylece, ara dönemde döviz cinsinden yüzde 6,1 artırılarak 482 dolara çıkarıldı ve 500 dolar seviyesine yaklaştırıldı. Bu aynı zamanda asgari ücretin dolar cinsinden en yüksek seviyesine karşılık geliyordu.

İşverene maliyeti 15 bin 762 lira olan asgari ücret, henüz ne işverenin cebinden çıktı, ne de çalışanın cebine girdi. Özel sektörde maaşların ayın 1’inden itibaren alındığı göz önünde bulundurulduğunda, yeni asgari ücret ilk kez bugünden itibaren hesaplara yatmaya başlayacak.

Asgari ücret çalışanların ceplerine girmeden 60 dolar geriledi: Dolar cinsinden en yüksek seviyedeydi! - Resim : 1

422 dolara geriledi

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, asgari ücretin belirlendiği tarihten bu yana birçok mal ve hizmetin fiyatı çeşitli gerekçelerde artırıldı. Şimdi en çok merak edilen konulardan birisi, bu fiyat artışlarının ne kadarı maliyet artışı, ne kadarının ise asgari ücret artışı gerekçesiyle yapıldığı. Yani son 1-1,5 aydır fiyatlar maliyet arttığı için mi yükseldi, yoksa ağustosta zamlı olarak ödenecek asgari ücret sebebiyle mi yükseldi?

Bu soruların cevabı bilinmiyor. Ama bilinen bir gerçek var ki o da tarihin en yüksek seviyesinde belirlenen asgari ücret, daha işçilerin cebine girmeden, dolar kurundaki artış sebebiyle 60 dolar birden gerileyerek 422,9 dolara düşmesi (kur 26,96 liradan hesaplanmıştır).

Başka bir ifade ile belirlendiği tarihteki kurla 482 dolar olan asgari ücret, işçinin cebine 60 dolar daha eksik olarak 422,9 dolar olarak girecek. Yani dolar cinsinden yüzde 12,25 erimiş olacak.