Asgari ücret artalı iki gün oldu, ev kiraları hemen 17 bin TL’yi buldu! Emlak piyasasının uzmanları konuştu!

Bu senenin en büyük problemlerinden biri olan yüksek kiralar, gelen asgari ücret zammı sonrasında İstanbul’da 17 bin TL’ye kadar ulaştı.

Asgari ücret artalı iki gün oldu, ev kiraları hemen 17 bin TL’yi buldu! Emlak piyasasının uzmanları konuştu!

Türkiye’de bu senenin en çok konuşulan problemlerinden biri olan yüksek ev kiraları, pandeminin etkili olduğu günlerden bu yana işin içinden çıkılamaz bir hal alınan mevzular arasındaki yerini aldı. İstanbul’da sadece bir sene içerisinde kira bedelleri yüzde 100’ü geçen rakamlar ile yükselmişken; getirilen sabit kira artış oranı da açıkçası fiyatları düşürmekte yeterli olmadı.

Yüksek fiyatlara bir de asgari ücret zammı eklenmesin diye elini çabuk tutmak isteyen vatandaşlar ise kelimenin tam anlamıyla hayal kırıklığına uğradı. Yeni yıl öncesinde zamsız ev kiralamak isteyen vatandaşlar 17 bin TL’ye varan rakamlar ile karşılaştı. Bu konuya açıklık getiren Gayrimenkul Uzmanı Ahmet Atmaca ise, rakamların neden asgari ücret zammı belli olmadan önce arttığını açıkladı.

EV SAHİPLERİ ASGARİ ÜCRET ZAMMINI BİLE BEKLEMEDİ

Bu hafta açıklanan 2023 yılı asgari ücreti belli olmadan önce CNN Türk’te yer alan habere göre, emlak piyasasında bir hareketlilik başladı. Ev fiyatlarını ve kira bedellerini riske atmak istemeyen ev sahipleri, peşin peşin zam yapmanın yollarını arar hale geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Ahmet Atmaca ise, durumun ehemmiyetine dikkat çekti.

Ev sahiplerinin aceleci davrandığını belirten açıklamalarda bulunan Atmaca, “Asgari ücret zammı gelmeden emlak piyasalarına zam geldi diyebiliriz” diye konuştu. Bu nedenle de asgari ücret belli olmadan ve gelecek olan zamdan etkilenmeden ev kiralamak isteyen vatandaşlar, bir kez daha beklediğini bulamadı.

İSTANBUL’DA KİRALAR 17 BİN TL’YE KADAR ÇIKTI

Asgari ücret artalı iki gün oldu, ev kiraları hemen 17 bin TL’yi buldu! Emlak piyasasının uzmanları konuştu! - Resim : 1

Asgari ücretin yükselmesinden önce bile kira artışlarının ve ekspertiz hesaplarının ev sahipleri tarafından asgari ücrete gelecek olan zam üzerinden hesaplanıldığını bildiren Gayrimenkul Uzmanı Ahmet Atmaca, İstanbul’daki güncel kira fiyatlarından bahsetti. Fiyatların 10 bin TL’den başladığına dikkat çeken Atmaca, 17 bin TL’ye kadar çıktığını şu sözler ile ifade etti:

“Asgari ücretin yükselmesi düşünüldüğünde emlak gayrimenkul fiyatlarının, kiralama ve satış fiyatlarının yükselmesi gündeme geldi. Mal sahipleri eski fiyatların üstüne yüzde 20 – yüzde 30 koydu. Mal sahipleri bize geldiklerinde dairelerinin ekspertizini yaptırıyorlar bize. Ama bize şu soruyu sormaya başladılar: Asgari ücret zammından sonra benim dairem ne kadar yapar? Beşiktaş ve Şişli bölgelerinde ortalama kiralar 10 bin – 12 bin civarında taban fiyatlarından başlıyor, 15 bin, 17 bin, 14 bin civarlarında değişiyor.”