Araç fiyatlarında zorunlu eski normale dönüş sinyalleri sinek avlayan oto galericiler isyan etti işler bıçak gibi kesildi fiyatlar düştü alan yok

Yükselen araba fiyatları vatandaşı zorunlu olarak beklemeye iterken araç satış rakamları da düşüşe geçti. Yaşanan düşüş sonrasında özellikle de ikinci el araç piyasasında büyük durgunluk yaşarken oto galericiler fiyatlara yapılan indirimlere rağmen alıcı çıkmadığını belirterek şikayetçi oldu.

Araç fiyatlarında zorunlu eski normale dönüş sinyalleri sinek avlayan oto galericiler isyan etti işler bıçak gibi kesildi fiyatlar düştü alan yok

Araç piyasası büyük bir durgunluk yaşarken rekor zamlar sonrasında gelinen son noktada gerçekten ihtiyacı olan kişiler dahi araba alamaz hale gelmişti. Araç piyasasında yaşanan durgunluktan şikayetçi olan oto galericiler fiyatlar düşmesine rağmen alıcı çıkmamasından şikayetçi oldular. 

Araç piyasasında son durumu değerlendiren oto galericiler yükselen fiyatlar nedeni ile işlerin bıçak gibi kesildiğini belirterek fiyatları düşürmelerine rağmen araçlara alıcı çıkmadığını belirttiler. Fiyatı yükselen araçlar nedeni ile arabayı almak isteyen kişilerin büyük bir bölümü de banka kredilerine takıldı. Araç kredisi faiz oranlarının da yükselmesi ile beraber aylık taksit tutarı vatandaşın gelirine takıldı. Pek çok kişi kredi onayı alamadığı için satın almak istediği arabadan vazgeçmek zorunda kaldı. 

ARAÇ PİYASASINDA ZORUNLU ESKİ NORMALE DÖNÜŞ MÜ BAŞLIYOR?

Vatandaşın artık yükselen fiyatlar nedeniyle araç alamaz hale gelmesi ile ikinci el araç piyasası durma noktasına gelirken kış öncesi beklenen yılın son satış döneminde de istenilen hareketlilik oranına ulaşılamadı. Elinde uzun süredir aynı araçlarla kalan oto galericiler fiyatlarda indirim yapmalarına rağmen satışlarını arttıramamaktan şikayetçi olurken düşen satış rakamları nedeniyle çoğu galerici siftahsız günleri haftaya tamamlamaya başladı. 

Araç fiyatlarında zorunlu eski normale dönüş sinyalleri sinek avlayan oto galericiler isyan etti işler bıçak gibi kesildi fiyatlar düştü alan yok - Resim : 1

Özellikle de acil nakit paraya ihtiyacı olan kişiler satış rakamlarını zorunlu olarak düşürmeye başlarken bu da araç piyasasında pandemi öncesinde ki döneme zorunlu dönüş sinyalleri olarak değerlendirilmesine neden oldu. Araç piyasası son dönemde sıkıntılı bir dönemden geçerken özellikle de 2.el araç satışında yaşanan durgunluk oto galerici esnafını zor durumda bıraktı. Zorunlu ödemesi olan galericiler ellerindeki araçlarını nakde çevirmek için fiyatlara mecburi indirimler yaptı. 

Araç fiyatlarında zorunlu eski normale dönüş sinyalleri sinek avlayan oto galericiler isyan etti işler bıçak gibi kesildi fiyatlar düştü alan yok - Resim : 2

ARAÇ PİYASASINDA SON DURUM NE, ARABA FİYATLARI NE OLACAK?

Araba fiyatları için yaşanan dalgalanma pandemi döneminde başlamış, sonrasında çip krizi, enflasyon ve döviz kurunda yaşanan yükseliş ile bir türlü beklenen düşüş yaşanmamıştı. Sıfır araç stok sorunu hala devam ederken Kasım ayı itibari ile en düşük sıfır araç fiyatı 400 bin TL üzerine tırmanmıştı. 2.el araç fiyatları ise talebin düşmesi ile bir miktar gerilerken talepte yaşanan düşüşe rağmen enflasyon ve döviz kurunda yaşanan bir düşüş olmaması durumunda araç fiyatları tepetaklak olacak beklentisinin zor olduğu belirtiliyor. Talepteki düşüşün bir diğer önemli nedeni ise ÖTV indirimi beklentisi olarak açıklanıyor.