Araç alacaklara müjde! Matrah güncellemesi yapılacağı kesinleşti: İkinci el araç piyasalarında yüzde 50 düşüş bekleniyor!

Uzun süredir araç almak isteyenler fakat ÖTV indirimini bekleyenler pazarda durgunluğa neden oluyor. Öte yandan ikinci el piyasalarındaki durgunluk süreci devam ederken araç alım-satımında ÖTV indiriminin gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Yeni yılın yaklaştığı günlerde ÖTV indirimi yapılırsa fiyatlara nasıl yansıyacak? Detaylar haberimizde…

Araç alacaklara müjde! Matrah güncellemesi yapılacağı kesinleşti: İkinci el araç piyasalarında yüzde 50 düşüş bekleniyor!

Gündelik hayatta sıfır ve ikinci el araçlara yönelik ÖTV indirimi beklentisi konuşulmaya devam ediyor. Öte yandan pek çok ekspert enflasyon ve dolar kurundaki artışın yukarı yönlü hareketi durdurmayacağı ve bu nedenle ÖTV indiriminin gelmeyeceği yönünde açıklamalarda bulunuyor. Herhangi bir şekilde indirim gelse dahi pek çok eksper bunun fiyatlara büyük farklarla yansımayacağını da düşünüyor.

Vergi gelirinde yaşanan artış nedeniyle yapılacak bir ÖTV indiriminin araç fiyatlarında büyük dalgalanmalara neden olmayacağı ifade ediliyor. Olası bir ÖTV indirimi sonrasında ithal otomobile yönelik olarak ihtiyaç daha da artacak. Bu da cari açığa neden olacak. Kurda yaşanan dengeli süreç son bularak büyük bir baskılama ortamı oluşacak.

 MATRAH GÜNCELLEMESİ NEYE SEBEP OLACAK?

ÖTV indiriminin getirileri olacağı kadar piyasalarda probleme de neden olabileceği söyleniyor. Tahminlerin ötesinde yapılan açıklamalara göre ÖTV indiriminin gelmeyeceği fakat matrahta bir artış yaşanacağı söyleniyor. Matrahta yaşanabilecek bir artış yerli üretim otomobillerde farkı ortaya koyacak. Bu durum vergi oranlarında dengelenmeyi sağlayacak.

İlerleyen dönemde yeni yıla giriş yapıldığı andan itibaren matrahta güncelleme yapılırsa pek çok modelin ÖTV oranında %50'ye kadar düşüş görülebilecek.

 400 BİN TL VE ÜZERİ ARAÇLARDA %80 ÖTV UYGULANIYOR!

Araç alacaklara müjde! Matrah güncellemesi yapılacağı kesinleşti: İkinci el araç piyasalarında yüzde 50 düşüş bekleniyor! - Resim : 1

ÖTV kapsamında bulunan matrah güncellemesi ile düşüş yaşayacak olan araçların ÖTV rakamları ise fiyatlarına göre değişiyor. Motor silindir hacmi 1600'ü geçmeyecek araçlarda daha çok geçerli oluyor. Piyasada satışı yapılan araçların satış fiyatı 353.000 TL'den başlayarak 400.000 TL'ye ulaşan otomobillerde %70'lik ÖTV diliminden yararlanıyor. 400 bin TL ve üzeri araçlar ise pahalı otomobil grubuna giriyor ve bu da %80'lik ÖTV dilimine tabi oluyor.

 ARAÇ FİYATLARINA GÖRE ÖTV DİLİMİ NE KADAR OLDU?

Motor silindir hacmi 1600 cm geçmeyen otomobillerde uygulanan ÖTV vergi dilimi matrahına göre şu rakamlara denk geliyor:

  • 120.000 TL'ye kadar olan araç modellerinde %45

  • 120.000 TL - 150.000 TL arası olan araç modellerinde %50

  • 150.000 TL - 175 bin TL arasında olan araç modellerinde %60

  • 175.000 TL - 200.000 TL arasında olan araçlara %70

  • 200.000 TL ve üzeri araçlarda ise %80