Almanya'dan Türkiye'deki anneleri sevindiren 500 Euro'luk destek müjdesi az önce geldi: İşte başvuru şartları ve detayları

Almanya, kendi topraklarında çocukları dünyaya gelen ve ardından Türkiye'ye taşınan her bireye, 'her çocuk için aylık 85 ile 251 euro' arasında mali destek sağlıyor

Almanya'dan Türkiye'deki anneleri sevindiren 500 Euro'luk destek müjdesi az önce geldi: İşte başvuru şartları ve detayları

Almanya'da çocuk sahibi olan Türk anneler veya babalar, Türkiye'ye geri dönmüş olsalar bile, ‘Çocuk yetiştirme dönemleri’ nedeniyle emekli aylığına hak kazanabiliyorlar.

Türkiye, seçimlerden önce ‘500 dolarlık asgari ücret’ önerisini tartışırken, Almanya, kendi sınırlarında çocuk dünyaya getirip sonrasında Türkiye'ye taşınan ailelere maaş sağlıyor. Ortalama maaş miktarı ise 500 ile 600 euro arasında değişiyor.

KİMSENİN FARKINDA OLMADIĞI DETAY

Sözcü'nün raporlarına göre Almanya, 1 Temmuz 2022 tarihinde aylık bağlama oranlarını güncelledi. Bu durumda, Almanya'da yaşamış, orada çocuk sahibi olmuş ve sonrasında Türkiye'ye taşınmış bir çift veya eş (özellikle de anne), emeklilik fonuna bir başvuru formu ile başvurduklarında, her bir çocuk için emekli aylığı alabilecekler.

1 Ağustos 2023'te tekrar değerlendirilecek olan sistem şu şekilde çalışacak;

ANNE VE BABANIN ORTAK HAKKI

Almanya'da doğan her bir çocuk için, emeklilik sistemine puan ekleniyor. Örneğin, bir çocuk yetiştirme süresi için aylık 0,0833 olarak hesaplanıyor. Bu, bir yılda 1 puan ödeme getiriyor.

Çocuk yetiştirme süreleri, 10 yaşına kadar hesaplanıyor. Bunun sonucunda, 1 Ocak 1992'den önce doğan her bir çocuk için, ebeveynlerin emeklilik hesaplarına, 2.5 yıla kadar çocuk yetiştirme kredisi ekleniyor. 92'den sonra doğan çocuklar için bu süre üçe katlanıyor.

 Almanya'dan Türkiye'deki anneleri sevindiren 500 Euro'luk destek müjdesi az önce geldi: İşte başvuru şartları ve detayları - Resim : 2

ÇOCUK BAŞINA NE KADAR?

Hesaplama vatandaş tarafından değil, kurum tarafından yapılıyor. 1992'den sonra doğan her çocuk için anne ve babanın emeklilik sistemine 3 yıllık prim ödenmiş gibi işlem yapılıyor. Yani bir Türk anne Almanya’da 1992'den sonra 4 çocuk doğurmuşsa, 12 yıl çalışmış gibi kabul ediliyor. 1992'den önce doğan çocuk başına 85 euro, 1992'den sonra doğan ilk çocuk için 171 euro, ikinci çocuk için 251 euro yatırılıyor. Bu da en azından 422 euro maaş demek. Eğer çocukların üçü de 1992 sonrası doğmuşsa, emekli aylığı 600 euroyu geçiyor. Çünkü, 92'den sonra doğan her çocuk başına 36 aylık prim ödenmiş gibi işlem yapılıyor.

NE ZAMAN BAŞVURULABİLİR?

Türkiye'ye yerleşmiş gurbetçiler, V0800 Formu olarak bilinen formu doldurarak, Almanya'daki emeklilik kasalarına (Rentenversicherung) başvurmalılar. Bu başvuruda, geriye dönük 10 yıllık 'Çocuk yetiştirme emeklilik payı’ da talep edilebiliyor. Başvuru, Türkiye'de emekli olduğunuzda veya emekli yaşına geldiğinizde yapılıyor.

PARAYI ALMAK İÇİN NE GEREKİYOR?

Başvuru formu ile birlikte, çocukların doğum belgelerinin de gönderilmesi gerekiyor. Almanya'da çocuk yetiştirme sürelerine dayalı aylık bağlama için, Almanya'da çalışmış olmanız gerekmiyor. Ebeveyn olarak hakkınız var. Babalar da bu maaşı alabilirler. Ancak bu durumda annenin onayı gerekiyor. Aynı şekilde annenin bu maaşı tamamen alabilmesi için de, babanın onay vermesi gerekiyor. Eğer baba onay vermezse, anne yalnızca yarısını alabilir.

PARALAR NEREYE GÖNDERİLECEK?

Türkiye'den, çocuk yetiştirme emekliği için başvuranlara paraları, SGK aracılığıyla bildirecekleri bir banka hesabına gönderiliyor. Kişi Almanya'ya gelmiş ve yeniden yerleşmişse, oradaki hesabına gönderiliyor. Babanın bu maaşı alabilmesi için, annenin izni gerekiyor. Eğer anne izin veremiyorsa, özel durumun belirtilmesi gerekiyor.

BAŞKA KİMLER BU HAKTAN YARARLANIR?

"Anne ve baba, çocuk yetiştirme sürecindeki zamanları kendi aralarında belirleyebilir. Örneğin, tam süre için 2 yıl eksikliği olan bir baba, eğer toplamda 12 yıl hakka sahipse, 2 yılını üstlenir ve anne de kalan 10 yılı alır. Böylelikle anne için 10 yıllık maddi destek sağlanmış olur. Biyolojik ebeveynlerin yanı sıra, başka bireyler de çocuk yetiştirme maliyetini karşılayabilir. Evlat edinmiş olan üvey ya da koruyucu ebeveynler, çocuğun büyükanne ve büyükbabası, veya çocukla aynı konutta yaşayan ve koruyucu ebeveynlik yaptığını kanıtlamış olan akrabalar bu kategoride yer alır."

Etiketler: euro, destek, Almanya