Akıllı Telefon Kullanıcıları Dikkat: Bunu Kesinlikle Yapmamanız Gerekiyor!

Bilim insanları akıllı telefonların insanlar üzerindeki etkisini ölçmek üzere bir araştırma yürüttü. 800 kişi üzerinde yapılan çalışmada ortaya çok ilginç sonuçlar çıktı. Akıllı telefon kullanıcılarının bunu yapmaması gerekiyor…

Akıllı Telefon Kullanıcıları Dikkat: Bunu Kesinlikle Yapmamanız Gerekiyor!

Bilim insanları 800 akıllı telefon kullanıcısı ile yürüttüğü araştırma çalışmasında, kişilerin akıllı telefonlarını kullanmasalar bile ona yakın oldukları durumlarda görevlerini ne kadar iyi bir şekilde tamamlayabileceklerini ölçtü. Bilim insanların yaptığı deney çalışmasında, akıllı telefon kullanıcılarının telefonları masanın üzerinde olduğunda konsantrasyonlarının bozulduğu ve bu kişilerin görevlerini daha geç ve daha fazla hata ile tamamlayabildikleri ortaya çıktı. Texas Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışma milyonlarca telefon kullanıcısını şaşkınlık içinde bıraktı.

Telefon Bizi Ne Kadar Etkiliyor?

Texas Üniversitesi’ndeki McCombos School of Business tarafından yapılan yeni bir araştırma çalışmasından elde edilen sonuçlar telefon kullanıcılarını şok etti. TV100’ün haberine göre McCombos Yardımcı Doçenti Adrian Ward ve yardımcıları, yaklaşık 800 akıllı telefon kullanıcısı ile bir çalışma yürüttü. Söz konusu araştırmada, kullanıcıların akıllı telefonlarını kullanmasalar bile ona yakın oldukları zamanlarda görevlerini ne kadar iyi tamamlayabilecekleri ölçüldü. Bu amaçla yapılan deneylerin sonucunda ilginç bulgular toplandı.

Katılımcılar Bir Dizi Testten Geçti

Akıllı Telefon Kullanıcıları Dikkat: Bunu Kesinlikle Yapmamanız Gerekiyor! - Resim : 1

Araştırmada katılımcılardan bir bilgisayarın başına geçmeleri ve iyi bir derece almak için tam konsantrasyon gerektiren bir dizi testi tamamlamaları istendi. Söz konusu testler katılımcıların mevcut bilişsel kapasitelerini, beynin herhangi bir zaman diliminde veri tutma ve işleme yeteneğini ölçmek üzere tasarlanmıştı. Teste başlamadan önce katılımcılara, telefonlarını masanın üzerine, ceplerine, çantalarına ya da kendilerine yakın bir yere, ekranı aşağı bakacak şekilde koymaları da rastgele biçimde söylendi. Ayrıca tüm katılımcılara telefonlarını sessize almaları da söylendi.

Sonuçlar Şok Etti

Araştırmacılar, çalışmada telefonlarını başka odada bırakan katılımcıların, telefonlarını masanın üzerinde tutanlardan çok daha iyi sonuçlar elde ettiğini gördü. Öte yandan telefonunu cebinde ya da çantasında tutan katılımcıların da telefonu masada olanlara göre biraz daha iyi sonuçlar elde ettiği görüldü. Konuya ilişkin konuşan Ward “Akıllı telefon daha belirgin hale geldikçe katılımcıların mevcut bilişsel kapasitesinin azaldığını gösteren doğrusal bir eğilim görüyoruz” sözlerini dile getirdi.

Etiketler: akıllı telefon