Akciğerleri tamamen yeniliyor: A, C, K gibi tüm vitaminler içeriyor! Bu besin akciğerleri yeniden doğmuş gibi yapıyor

Kopenhag Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve 4 bin kişinin katıldığı bir araştırma, yeşil yapraklı sebzelerin beklenmedik bir faydasını keşfetti. Peki, yeşil yapraklı sebzelerin faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

Akciğerleri tamamen yeniliyor: A, C, K gibi tüm vitaminler içeriyor! Bu besin akciğerleri yeniden doğmuş gibi yapıyor

Danimarka'da gerçekleşen bir araştırma, yeşil yapraklı sebzelerin düzenli tüketilmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Kanlarında düşük K vitamini olan kişilerin akciğer fonksiyonlarının zayıf olması, astım ve kronik akciğer hastalığı (KOAH) riskini de beraberinde getiriyor.

Yüksek K vitamini içeren besinlerin başında ise ıspanak, lahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler geliyor.

Kopenhag Üniversitesi'nden bir ekip, akciğer fonksiyon testine katılan 4 bin kişiyi analiz etti. Katılımcıların kan örnekleri incelendi ve yaşam tarzlarıyla ilgili anketler dolduruldu.
Araştırma sonucunda yeşil yapraklı sebze tüketiminin, akciğerleri yenilediği ve astımı önlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Dr. Torkil Jespersen, "K vitamininin kanda önemli bir rolü olduğunu zaten biliyoruz. Bazı araştırmalar bunun kalp ve kemik sağlığı için de önemli olduğunu söylüyor ancak bu konuda çok az çalışma var.

Bizim sonuçlarımız, K vitamininin akciğerleri sağlıklı tutmada önemli bir görevi olduğunu gösterdi'' dedi.

Yetişkinliklerin vücut ağırlıklarının her bir kilogramı için günde yaklaşık 1 mikrogram K vitaminine ihtiyaç duyduklarını belirtildi.

Dr. Samantha Walker "Bu ilginç araştırma, K vitamini ile astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalıkları arasındaki bağlantıyı inceliyor.

Bu alanda daha fazla araştırma görmek isteriz, böylece K vitamini seviyelerinin doğrudan akciğer fonksiyonu ile ilişkili olup olmadığını daha iyi anlayabiliriz.

Bu da diyetin, akciğer rahatsızlığı olan insanlar üzerindeki etkisini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir'' dedi.

ERJ Açık Araştırma dergisinde yayınlanan bulgular, İngiliz basınında da yoğun ilgi gördü.

Yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum, magnezyum ve K vitaminleri gibi kemik sağlığı için önemli olan besinler açısından zengindir. Bu sebzelerin tüketimi, kemiklerin güçlenmesine ve kırılmaların önlenmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca yüksek lif de içerirler ve sindirim sistemi sağlığını desteklerler. Lif, kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcıdır.

Düşük kalorili olmaları nedeniyle tokluk hissi sağlamalarının yanı sıra, kilo kontrolüne de katkı sağlarlar. Ayrıca, antioksidanlar açısından zengin olduklarından, yağ yakımını desteklerler.