6 yıl sonra Türkiye’nin yarısı su sıkıntısı çekecek: Tarım ve Orman Bakanı’ndan korkutan açıklama! Hangi bölgeler su sıkıntısı yaşayacak!

Küresel ısınma, Türkiye’nin su kaynaklarını tehdit ediyor. Kuraklık, birçok bölgede kritik seviyeye ulaştı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin su stresi altında olduğunu ifade etti. 2030 yılında Türkiye’nin su kıtlığı yaşayan ülkeler sınıfına gireceğini söyleyen Bakan Yumaklı, “6 yıl sonra nüfusumuzun yarısı ve sulu tarım alanlarımızın yaklaşık yüzde 80’i su yetersizliği ile karşılaşacak” diye konuştu.

6 yıl sonra Türkiye’nin yarısı su sıkıntısı çekecek: Tarım ve Orman Bakanı’ndan korkutan açıklama! Hangi bölgeler su sıkıntısı yaşayacak!

 

Tarım ve Orman Bakanı’ndan su yetersizliği uyarısı: 6 yıl sonra Türkiye’nin yarısı susuz kalacak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Su Verimliliği Seferberliği Bilgilendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin su kaynaklarının azalması ve kuraklık tehlikesi konusunda uyardı. Yumaklı, dünyada 2,2 milyar insanın içme suyuna erişemediğini, son 5 yılın ise son 170 yıldaki en sıcak dönem olduğunu belirtti. “Sibirya’da 38 dereceyi gören sıcaklıklar var. Kuraklık artık deprem ve sel gibi bir afet olarak görülüyor” dedi.

‘YAĞIŞLAR YÜZDE 6 AZALDI, MARMARA BÖLGESİ’NDE YÜZDE 25’

Türkiye’nin, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine en kırılgan bölgelerden biri olan Akdeniz havzasında bulunduğunu hatırlatan Yumaklı, şöyle devam etti:

“Orman yangınları, taşkınlar, seller ve ekosistem kayıplarıyla iklim değişikliğinin sonuçlarını yaşıyoruz. Ülkemizde son 10 yılda kurak yıllar arttı, kuraklıkların şiddeti ve süresi de uzadı. Önümüzdeki 26 yıl boyunca sıcaklıkların artması, yağışların ve kar örtüsünün azalması bekleniyor. 2023 su yılında, Ekim ayında sona eren, yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 6 azaldı. En fazla azalma yüzde 25 ile Marmara Bölgesi’nde oldu. Yağışlar, Hatay’da yüzde 55, Edirne ve Tekirdağ çevrelerinde yüzde 40 azaldı.”

Bakan Yumaklı, göllerin kuruması, akarsu kaynaklarının azalması veya baraj doluluk seviyelerinin düşmesi gibi haberlerin sıklaştığını ifade ederek, Aral Gölü’nün son 50 yılda yüzde 90 küçüldüğünü, Akşehir Gölü yüzey alanının ise 2000 yılından bu yana 3’te iki oranında azaldığını söyledi.

‘2030 YILINDA SU KITLIĞI ÇEKEN ÜLKELER ARASINA GİRECEĞİZ’

Türkiye’nin su potansiyeli hesaplandığında, kişi başına düşen yıllık su miktarının 1313 metreküp olduğunu bildiren Yumaklı, şunları kaydetti:

“Bu değer, sadece kullanabileceğimiz su miktarını gösteriyor. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunu gösteriyor. Bu gidişle, 2030 yılında, yani sadece 6 yıl sonra bu oran 1000 metreküpün altına inecek ve ülkemiz su kıtlığı çeken ülkeler arasına girecek. Aynı zamanda, 6 yıl sonra nüfusumuzun yarısı ve sulu tarım alanlarımızın yüzde 80’i su yetersizliği tehlikesiyle yüz yüze gelecek. Eşsiz coğrafyamızın kadim zenginliklerini korumak için, artık su kaynaklarımızın kısıtlı olduğunu bilmeliyiz. 2030 yılına geldiğimizde, ülkemiz nüfusunun yüzde 10 artacağı, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalacağı öngörülüyor.”

Etiketler: Küresel Isınma