3600 prim günü ile 2. EYT’den emekli olma hakkı geliyor: 50 yaş altı erken emeklilik mi geliyor? Resmi gazetede yayımladı

Uzun bir süre gündemden düşmeyen EYT, eksikliklerine rağmen yaklaşık 5 milyon vatandaş erken emekli etmişti. Özellikle EYT sorun olan 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da yeni bir düzenleme geliyor iddiası kulislere bomba gibi düştü. Bu düzenleme, SSK'lı ve BAĞ-KUR’lu çalışanlar için büyük müjde. Ayrıntılar ise yavaş yavaş netleşmeye başlayacak. Peki, işe girişi 1999 sonrası olanlar için erken emeklilik sistemi nasıl olacak? Detaylar haberimizde…

3600 prim günü ile 2. EYT’den emekli olma hakkı geliyor: 50 yaş altı erken emeklilik mi geliyor? Resmi gazetede yayımladı

Sosyal Güvenlik Kurumu son dakika açıklaması ile yeni emeklilik sistemi düzenlemesinin detaylarını aktardı. SSK ve bağ kurulu çalışanları için erken emeklilik müjdesi verildi. 3600 prim günü ile emeklilik hakkı geliyor. Milyonlarca kişiyi kapsayacak olan yeni düzenlemenin tüm ayrıntıları ortaya çıktı. Emeklilik hakkını erkenden elde etmek isteyenler yaş şartı dışında diğer Şartları yerine getirmeleri durumunda erken emeklilik yasasından faydalanabiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği yeni emeklilik düzenlemesi ile ilgili son detaylarda tamamlandı. Milyonları sevindirecek ikinci EYT yasası yolda. Peki kimler bu yasa ile erken emekli olabilir? Erken emeklilik şartları neler?

KISMİ EMEKLİLİK SİSTEMİ GELİYOR

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi sonrası milyonlarca kişinin erken emeklilik beklentileri artmıştı. SSK'lı ve bağ-kurlu çalışanlar hükümetten yepyeni bir emeklilik düzenlemesi bekliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan'da seçim öncesinde bu düzenlemenin müjdesini vermişti. Milyonlarca kişi için yeni erken emeklilik şartları ve detaylar belli oldu. EYT benzeri yeni bir emeklilik imkanı geliyor. Kısmi emeklilik sistemi sayesinde yine çok sayıda vatandaşa erken emeklilik yolu açılacak. Konu ile ilgili son detaylarda ortaya çıkmaya başladı.

3600 prim günü ile 2. EYT’den emekli olma hakkı geliyor: 50 yaş altı erken emeklilik mi geliyor? Resmi gazetede yayımladı - Resim : 1

KISMİ EMEKLİLİK KİMLERİ KAPSAYACAK?

Yeni emeklilik düzenlemesi ile kapsamıma girecek olan kişiler de merak konusu oldu. Kısmi emeklilik, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta başlangıcı olanlar başta olmak üzere milyonlarca vatandaşı kapsayacak. SSK bağ-kur çalışanları olup prim eksiği olanlar kısmi emeklilik kapsamına alınacak. Buna ek olarak ev hanımları da yeni emeklilik sisteminde avantajlı hale gelecek.

Ayrıca EYT'DE kapsam dışı kalan staj ve çıraklık mağdurlarının da torba yasa ile birlikte haklarına kavuşmaları bekleniyor. Staj ve çıraklık mağdurları için yeni bir formül bulunması ve sigortalılık sürelerinin tespit edilmesi gündemde.

Kapsama alınacak diğer bir grup ise EYT'DE prim eksiği olan bağ-kurlular olacak. 9.000 gün prim şartı nedeniyle emeklilik hakkını elde edemeyen bağ-kurlular prim eşitlemesi sayesinde EYT'DEN faydalanma şansına sahip olacak.

Yeni emeklilik düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkı ev hanımlarına da verilecek. İsteğe bağlı sigorta primi yatıran ev hanımlarının primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

EKİMDE TBMM'YE SUNULACAK

50 yaş altı erken emeklilik imkanı sunan yeni yasa Ekim ayında TBMM'de yeni yasama döneminin başlaması ile birlikte gündeme gelecek. Ekim ayına kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın düzenleme ile ilgili ayrıntıları tamamlaması bekleniyor. Kısa süre içinde de son durum kamuoyuna duyurulacak.