25 aydan sonra bir ilk: Bankalardan dikkat çeken faiz kararı! 20 Temmuz'a kadar kredi çeken yaşadı

Bankaların kredilerinde 2 yıl sonra bir ilk yaşandı. 25 ay sonra ilk defa ticari ve bireysel kredilerde yavaşlama geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haziran ayında faiz oranı yüzde 8,50'den yüzde 15'e yükseldi ve kademeli bir artış sürecine geçileceği belirtilmesinin ardına kredilerde düşüş geldi. Peki bundan sonra ne olacak? Tüketici kredileri ne kadar faizle alınabilecek? Bankların faiz kararıyla ilgili detaylar haberimizde…

25 aydan sonra bir ilk: Bankalardan dikkat çeken faiz kararı! 20 Temmuz'a kadar kredi çeken yaşadı

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında bankalarda kredi talepleri ve kredi iştahı durma noktasına geldi. Ticari kredilerde 25 ay sonra ilk kez küçülme yaşandı, yani ticari kredi büyümesi geriledi. Aynı şekilde tüketici kredisi faiz oranları da yükselmeye devam etti ve tüketici kredisi büyümesi de yavaşladı. Bu durum, bankacılık sektöründe toplam kredi büyümesinin yüzde 31,9'a, kamuda yüzde 42,2'ye, özel bankalarda ise yüzde 22,6'ya gerilemesine neden oldu. Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, hem yurt içinde hem de tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. TCMB'nin uzun bir süredir faiz indirimine giden politikasının sonlandırıldığı Haziran ayında faizleri artırdığı duyuruldu. Faiz oranı yüzde 8,50'den yüzde 15'e yükseldi ve kademeli bir artış sürecine geçileceği belirtildi.

25 aydan sonra bir ilk: Bankalardan dikkat çeken faiz kararı! 20 Temmuz'a kadar kredi çeken yaşadı - Resim : 1

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI 20 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

Temmuz ayı Merkez Bankası faiz kararı ise tüm piyasalar tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Artışın neredeyse kesin olduğu ancak henüz bir tahmin yapılmadığı belirtiliyor. Faiz kararı, 20 Temmuz 2023 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.

Bu süreçte ticari kredilerde 25 ay sonra ilk kez küçülme yaşandığı görülüyor. Merkez Bankası verilerine göre, 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ticari kredi küçülmesi yüzde 5,11 olarak gerçekleşti.

Faiz artışının bankaların tüketici kredilerine yansıdığı belirtiliyor. Ancak bankaların yükselen kredi faiz oranlarına karşın fren yaptığı ifade ediliyor. Bu durum, tüketici kredi büyümesine de yansıdı ve 13 haftalık yıllıklandırılmış arındırılmamış tüketici kredi büyümesi yüzde 39,9'a geriledi.

Büyüme verilerine bakıldığında, Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri sonrasında büyüme yüzde 100,65 seviyesindeydi. Ancak büyüme hızla ivme kaybetti ve 27 Haziran haftasında yüzde 39,9'a düştü. Kamu bankalarında Nisan'ın son haftasında yüzde 125 olan tüketici kredi büyümesi, 27 Haziran haftasında yüzde 29,12'ye geriledi. Özel bankalarda ise 13 haftalık yıllıklandırılmış tüketici kredi büyümesi 27 Haziran haftasında yüzde 47,7 ile yüzde 50'nin altına düştü.

Ticari ve tüketici kredi büyümelerinin yavaşlaması, bankacılık sektöründe toplam kredi büyümesinin yüzde 31,9'a, kamuda yüzde 42,2'ye, özel bankalarda ise yüzde 22,6'ya gerilemesine neden oldu.

Etiketler: merkez bankası, kredi, faiz