2024 Yılı memur ve emekli zam oranları belli oldu: Zam oranları nasıl hesaplanacak? Zam net maaşa mı kök maaşa mı yapılacak?

2024 yılında memurlar ve emeklilerin alacakları zam oranları belli oldu. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 2024-2025 yılları için geçerli olacak memur ve emekli zamlarını açıkladı. Buna göre, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları seyyanen zam nasıl hesaplanacak sorusu kafaları karıştırdı. Peki 2024 yılı memur ve emekli zam oranları nasıl hesaplanacak? 2024 maaş zammında seyyanen zam nasıl olacak? Detaylar haberimizde…

2024 Yılı memur ve emekli zam oranları belli oldu: Zam oranları nasıl hesaplanacak? Zam net maaşa mı kök maaşa mı yapılacak?

Memurlar ve memur emeklileri 2024 yılında alacakları zam oranlarını ve hesaplama yöntemlerini merak ediyor. Hükümetin ve sendikaların açıklamaları ise kafaları karıştırıyor. Zam oranları seyyanen zamlı maaş üzerinden mi yoksa kök maaş üzerinden mi yapılacak? Enflasyon farkı nasıl hesaplanacak? Memurlar enflasyona ezdirildi mi? İşte merak edilen soruların cevapları.

ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2024 yılında alacakları zam oranları belli oldu. Hakem heyeti, hükümetin teklif ettiği zam oranlarını onayladı. Buna göre, memurlara 2024 yılında %15, emeklilere ise %25 zam yapılacak. Bu zam oranları, Merkez Bankası’nın 2023 yılı için %58, 2024 yılı için %33 olarak belirlediği enflasyon hedefinin altında kalıyor.

SEYYANEN ZAMLI MAAŞ ÜZERİNDEN Mİ YOKSA KÖK MAAŞ ÜZERİNDEN Mİ?

Zam oranlarının belli olmasının ardından memurların ve emeklilerin kafasında yeni bir soru oluştu: Zam oranları seyyanen zamlı maaş üzerinden mi yoksa kök maaş üzerinden mi yapılacak? Seyyanen zamlı maaş, memurun aldığı ek ödemeleri de içeren net maaşıdır. Kök maaş ise memurun aldığı temel ücrettir.

Hükümetin zam teklifini sunarken kullandığı tabloda seyyanen zamlı maaşlar esas alındı. Buna göre, 20.350 lira olan en düşük memur maaşı %15’lik zamla Ocak 2024’te 23.402 liraya yükselecek. Mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin maaşı 28.180 liraya, hemşire maaşı 30.447 liraya çıkacak.

Ancak Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada zam oranlarının kök maaş üzerinden yapılacağını söyledi. Bakan Işıkhan, “Bundan sonra yapılacak olan artışı 22 bin lira üzerinden yapılacağını buradan ifade etmek isterim” dedi.

Bu durumda, en düşük memurun kök maaşı olan 14.000 lira %15’lik zamla 16.100 liraya çıkacak. Mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin kök maaşı 17.500 lira %15’lik zamla 20.125 liraya, hemşire kök maaşı 18.900 lira %15’lik zamla 21.735 liraya yükselecek.

 

ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANACAK?

 Zam oranlarının yanı sıra, memurlar ve emekliler Ocak ayında bir de enflasyon farkı alacak. Enflasyon farkı, zam oranının gerçekleşen enflasyonun altında kalması durumunda verilen ek ödemedir. Enflasyon farkı, seyyanen zamlı maaş üzerinden hesaplanır.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, memurların enflasyon farkı ile birlikte %45’e yakın bir zam alacağını söyledi. Bakan Bilgin, “Ocak ayında bakanın dediği oranda bir zam olursa en düşük memur maaşı ortalama 29 bin liraya çıkacak” dedi.

Ancak bu hesaplama, 2023 yılında verilen 8.000 lira seyyanen zam eklenmiş maaşlar üzerinden yapılıyor. Eğer kök maaş üzerinden yapılırsa, en düşük memurun Ocak ayında alacağı maaş 18.545 lira olacak. Mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin maaşı 23.144 lira, hemşire maaşı 24.944 lira olacak.

MEMURLAR ENFLASYONA EZDİRİLDİ Mİ?

Hükümetin ve sendikaların açıklamaları arasındaki farklılıklar ve hesaplama yöntemlerindeki belirsizlikler nedeniyle memurlar ve emekliler ne kadar zam alacaklarını tam olarak bilmiyorlar. Zam oranlarının Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin altında kalması da memurların tepkisini çekiyor.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hakem heyetinin kararını kabul etmediklerini söyledi. Yalçın, “Bize göre zam değil %5 bir oyalama bir tiyatro yani emekli Muzda yazıldı memurumuz da yazıldı hepimiz de yazıldık” dedi.

Memurlar da zamları yetersiz bulduklarını ve maaşlarının eridiğini belirttiler. Bir sosyal güvenlik kurumu çalışanı olan Ahmet Özdemir, “Şu anda 23.500 lira bir maaşım var. Biz ne alırsak alalım gerçek bir hesaplama olmadığından dolayı ücretlerimiz erimeye devam edecek” dedi.

Bir öğretmen olan Ayşe Yılmaz da “2 yıl önce maaşımla bin litre akaryakıt alıyordum şu anda maaşımla 500 litre akaryakıt. Yarı yarıya düşmüş” diye konuştu.

Memurların ve emeklilerin zamlarıyla ilgili soru işaretleri devam ederken, hükümetin konuya ilişkin net bir açıklama yapması bekleniyor.