2 milyon kişi kapsam dışında kaldı sizde EYT'li olmayabilirsiniz! e-Devlet üzerinden hemen bakın Bakan duyurdu ilk işe giriş tarihi değil o tarih kullanılacak

Milyonlarca çalışanın beklemiş olduğu EYT yasası hakkında çalışmalar devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kritik açıklamalarda bulundu. EYT'de ilk işe giriş tarihi değil uzun vade başlangıç tarihi kullanılacak.

2 milyon kişi kapsam dışında kaldı sizde EYT'li olmayabilirsiniz! e-Devlet üzerinden hemen bakın Bakan duyurdu ilk işe giriş tarihi değil o tarih kullanılacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerinde çalışmalar tüm hızı ile devam ederken milyonlarca çalışan için erken emeklilik kapısı sonunda aralanmıştı. EYT kapsamı için Bakan Bilgin yaptığı açıklamasında 8 Eylül 1999 tarihini açıklarken pek çok kişi e-Devlet üzerinden yaptığı 4A hizmet dökümü sorgulaması ile ilk işe giriş tarihine bakmıştı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan son dakika açıklaması ise 2 milyon kişinin emeklilik hayallerini sona erdirdi. Yapılan duyuru kapsamında emeklilik hayalleri kuran kişiler ilk işe giriş tarihine aldanırken uzun vade başlangıç tarihi bilgilerinin dikkate alınacağı ortaya çıktı. Söz konusu düzenleme nedeni ile ne yazık ki pek çok kişi erken emeklilik hakkını yitirmiş oldu. 

İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNE DEĞİL HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNE BAKILACAK! 

Ne yazık ki basında çıkan haberleri takip eden kişiler e Devlet üzerinden 4A hizmet dökümü ile sadece ilk işe giriş tarihine bakarak kendilerini EYT kapsamı içerisinde sanmışlardı. Ancak 2 milyon kişinin ilk işe giriş tarihi e Devlet üzerinden 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesi görünmesine rağmen aslında EYT'li olmadığı ortaya çıktı. EYT'li miyim, EYT kapsamı içerisinde miyim? sorusuna yanıt arayan kişilerin e Devlet Çalışma Hayatım sayfası üzerinden sorgulama yapması gerektiği ortaya çıktı. 

2 milyon kişi kapsam dışında kaldı sizde EYT'li olmayabilirsiniz! e-Devlet üzerinden hemen bakın Bakan duyurdu ilk işe giriş tarihi değil o tarih kullanılacak - Resim : 1

4A tescil başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihi öncesi olmasına rağmen bazı kişilerin hizmete başlama tarihleri 8 Eylül 1999 tarihi sonrası olduğu için bu kişiler EYT kapsamı dışına çıkartıldı. Kişinin ilk işe giriş tarihi itibari ile staj sigortası, çıraklık sigortası hakkından faydalanması ya da işverenin sigorta kimlik kartı çıkarmasına rağmen prim ödemesi yapmaması gibi nedenlerle yaklaşık 2 milyon kişi EYT kapsamı dışında kalmış oldu. 

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI SON DAKİKA MÜJDESİ GELECEK Mİ,  STAJ BORÇLANMASI MECLİS'TE GÖRÜŞÜLECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı TRT canlı yayınında "Staj ve çıraklık sigortası farklı, onlar için prim ödemesi yapılmıyor, bu nedenle onlar EYT kapsamı dışında" diyerek büyük bir şok yaşanmasına neden olmuştu. Çıraklık ve staj mağdurları EYT düzenlemesi içerisine kendilerinin de alınması için yoğun çaba sarf ederken Aralık ayında meclise gelecek düzenlemede son durum kesinleşmiş olacak.