1999 öncesi çıraklık ve staj sigortası olanlara SGK baş müfettişi müjdeyi verdi EYT er geç onlara da vuracak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından EYT açıklaması milyonları heyecanlandırırken gözler emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile kapsam içerisine gireceklere çevrilmişti. EYT çıraklık ve staj sigortası ise tartışmalara neden olmuştu.

1999 öncesi çıraklık ve staj sigortası olanlara SGK baş müfettişi müjdeyi verdi EYT er geç onlara da vuracak!

Milyonlarca kişiye emeklilik kapısını açacak olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerinde çalışmalar tüm hızı ile devam ederken EYT'de son dakika gelişmesi yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamasında "Şu anda üzerinde yoğunlaştığımız konu sözleşmeli çalışanlar konusudur. Sözleşmelilerle ilgili talepleri değerlendiriyoruz" diyerek sonrasında ise Aralık ayında EYT'yi meclise getireceklerini dile getirdi. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerindeki çalışmalar tüm hızı ile devam ederken kanun teklifi ile kapsama girecek kişilerde merak konusu olmuştu. Özellikle de ilk işe giriş tarihi 1999 ve öncesi olan ancak işe girişleri staj ya da çıraklık sigortası olan kişiler tartışma konusu olmuştu. Bu kişiler uzun vadeli sigorta primi ödenmediği için kapsam dışına çıkartılmıştı. EYT yasası ile bu kişilerin de kapsama dahil edilip edilmeyeceği merak konusu olmuştu. 

EYT KİMLERİ KAPSIYOR, KİMLER EYT'Lİ SAYILACAK?

Türkiye'de emeklilik yasası ile yapılan değişiklik ile emeklilik için aranılan kriterlere yaş şartı da eklenmiş olup, ilk işe giriş tarihi bu yasanın çıkış tarihi ve öncesinde olanlar EYT'li olarak kabul edilmektedir. Yani ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan kişiler EYT kapsamına girmektedir. Bu kişiler kademeli emeklilik ile daha erken emekli olurken EYT yasası çıkması durumunda ise emeklilik yaşları daha da düşürülecektir. 

1999 öncesi çıraklık ve staj sigortası olanlara SGK baş müfettişi müjdeyi verdi EYT er geç onlara da vuracak! - Resim : 1

EYT YASASI İLE ÇIRAKLIK VE STAJ MAĞDURLARI EMEKLİ OLACAK MI, STAJ SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerindeki çalışmalar başlarken staj ve çıraklık sigortası mağdurları da kendilerinin kapsam içerisine alınmasını talep etmişti. Bakan Bilgin ilk yaptığı açıklamalarda umut verici ifadelere yer verirken son açıklamasında ise bu kişilerin EYT kapsamı dışında olduğunu söylemişti. 

Konu hakkında açıklama yapan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş da "Çünkü burada bir eşitsizlik bulunuyor. Birilerine emeklilik başlangıcı sayılır demişsiniz, birilerine böyle olmaz demişsiniz. Tamamen eşitlik ilkesine aykırı. Bu nedenle bu eşitsizliğin giderilmesi için stajyer ve çıraklık mağduru arkadaşlarımı destekliyorum" diyerek mağdurlara destek verdiğini söyledi. 

Karakaş insanların umutsuzluğa kapılmamasını isteyerek "Şimdi en karamsar tabloyu ortaya koyalım. EYT yasası içerisinde staj ve çıraklık için bir madde çıkmasa bile meclis açık kaldığı sürece başlangıç sayılması ya da borçlanma imkanı tanınması halinde o çıkan EYT yasasından geriye dönük bir şekilde mutlaka faydalanırlar" diyerek geriye dönük yararlanma hakkı olduğunu da söyledi.