18 Eylül 2023 Dolar ve Euro Kurları: Faiz Kararı Öncesi Döviz Piyasası Nasıl Şekillendi?

18 Eylül 2023 Dolar ve Euro Kurları: Faiz Kararı Öncesi Döviz Piyasası Nasıl Şekillendi? TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak?

18 Eylül 2023 Dolar ve Euro Kurları: Faiz Kararı Öncesi Döviz Piyasası Nasıl Şekillendi?

Döviz piyasası, bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını bekliyor. Dolar ve euro kurları, 18 Eylül 2023 Pazartesi günü yükselişe geçti. Dolar/TL 27,00 TL, euro/TL 28,81 TL seviyelerinde işlem gördü. Peki, döviz kurlarında faiz öncesi rekor yükselişler görülür mü? İşte döviz piyasasında son durum.

TCMB FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TCMB, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını 21 Eylül 2023 Çarşamba günü yapacak. TCMB’nin faiz kararı saat 14:00’te açıklanacak. TCMB’nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı şu anda yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

Piyasa katılımcıları, TCMB’nin faiz kararını yakından takip edecek. TCMB’nin faiz oranlarını sabit tutması veya artırması bekleniyor. Ancak bazı analistler, TCMB’nin enflasyonun yüksek seyretmesine rağmen faiz indirimi yapabileceğini de belirtiyor.

DOLAR/TL VE EURO/TL KURLARI NASIL DEĞİŞTİ?

Dolar/TL ve euro/TL kurları, 18 Eylül 2023 Pazartesi günü yükselişe geçti. Dolar/TL, yüzde 0,08 artışla 27,00 TL seviyesine çıktı1. Euro/TL ise yüzde 0,02 artışla 28,81 TL seviyesine yükseldi2.

 

DÖVİZ PİYASASINI ETKİLEYEN DİĞER FAKTÖRLER NELER?

Döviz piyasasını etkileyen diğer faktörler arasında şunlar sayılabilir:

  • Küresel piyasalarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler
  • ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi önemli merkez bankalarının para politikaları ve açıklamaları
  • Yurt içindeki siyasi ve ekonomik gündem
  • Enflasyon, cari açık, büyüme ve işsizlik gibi makroekonomik veriler
  • Jeopolitik riskler ve savaşlar
  • Küresel salgınlar ve doğal afetler

TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak?

TCMB faiz kararı 21 Eylül 2023 Çarşamba günü saat 14:00’te açıklanacak.

Dolar/TL ve euro/TL kurları nasıl değişti?

Dolar/TL yüzde 0,08 artışla 27,00 TL, euro/TL yüzde 0,02 artışla 28,81 TL seviyelerinde işlem gördü.

Döviz piyasasını etkileyen diğer faktörler neler?

Döviz piyasasını etkileyen diğer faktörler arasında küresel ve yurt içi siyasi ve ekonomik gelişmeler, merkez bankalarının para politikaları, makroekonomik veriler, jeopolitik riskler ve savaşlar, küresel salgınlar ve doğal afetler bulunmaktadır.

Etiketler: dolar, Euro