10 yıllık çalışma ile 55 yaşında emekli olma fırsatı! 1999-2000 sonrası sigortalılar için yeni düzenleme! Yeni torba yasa teklifi! Çift maaş müjdesi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program kapsamında, ikinci basamak emeklilik sistemi hayata geçirilecek. Bu sistem, çalışanların emeklilik sonrası gelirlerini artırmak için tasarlandı ve birçok fayda sağlıyor. Bu sistem sayesinde, çalışanlar mevcut emeklilik haklarının yanı sıra, ikinci bir emeklilik geliri de elde edebilecekler. Bu, emeklilik döneminde maddi açıdan daha rahat olmalarını sağlayacak. İşte bu sistemin detayları…

10 yıllık çalışma ile 55 yaşında emekli olma fırsatı! 1999-2000 sonrası sigortalılar için yeni düzenleme! Yeni torba yasa teklifi! Çift maaş müjdesi…

Başkan Erdoğan’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) ikinci emeklilik sistemi de yer aldı. Bu sistem, çalışanların emeklilik sonrası gelirlerini korumak ve artırmak için geliştirilen tamamlayıcı emeklilik olarak adlandırılıyor. Bu sistemde, çalışanların primlerine işverenler de katkı sağlayacak ve böylece daha fazla birikim yapılacak. Bu sistem, çalışanlara iki ayrı emeklilik maaşı alma imkanı sunacak. İşte bu sisteme ilişkin bilinmesi gerekenler…

10 yıllık çalışma ile 55 yaşında emekli olma fırsatı! 1999-2000 sonrası sigortalılar için yeni düzenleme! Yeni torba yasa teklifi! Çift maaş müjdesi… - Resim : 1

BAKAN ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA

Yeni emeklilik sistemi hakkında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Bu modelde işverenin de katkısı olacak. Amaç, sistemde kalma süresini ve fon büyüklüğünü artırmak” dedi.

10 yıllık çalışma ile 55 yaşında emekli olma fırsatı! 1999-2000 sonrası sigortalılar için yeni düzenleme! Yeni torba yasa teklifi! Çift maaş müjdesi… - Resim : 2

2024’TE YASALAŞACAK

Dünyada farklı şekillerde uygulanan tamamlayıcı emeklilik sistemi, çalışanların emekli olduklarında gelir kaybına uğramamalarını ve yaşam standartlarını korumalarını hedefliyor.

Bu sayede, emeklilik döneminde devletten alınan gelirin yanında ek bir maaş daha alınabiliyor.

Bu sistemin hayata geçmesi için 2024 yılında yasal düzenleme yapılması planlanıyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, çalışanlar için yeni bir dönem başlayacak.

NASIL İŞLEYECEK?

Şu anda uygulanan otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) çalışanların maaşlarından her ay en az yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor ve primler biriktiriliyor. Ancak sistem isteğe bağlı. Çalışanlar istedikleri zaman sistemden çıkabiliyor.

Bu sistem ile çalışanlar 10 yıl prim ödüyor ve 55 yaşında emekli olabiliyor. 10 yıl ve 55 yaş şartını yerine getiren hak sahipleri, isterlerse toplu para, isterlerse belirledikleri süre boyunca (ömür boyu da olabilir) emekli maaşı alabiliyor.

Yeni getirilecek sistem ise bunu daha ileri götürecek. Çalışanlardan kesilen primlere işverenler de prim ekleyecek.

Böylece birikim daha fazla olacak, işverenler sigorta primi gibi her ay çalışanın hesabına para yatıracak. Sistem zorunlu olacağı için hem çalışan hem de işveren için bağlayıcı olacak.

10 yıllık çalışma ile 55 yaşında emekli olma fırsatı! 1999-2000 sonrası sigortalılar için yeni düzenleme! Yeni torba yasa teklifi! Çift maaş müjdesi… - Resim : 3

TAZMİNAT İLE ENTEGRE OLACAK

Sistem işverenlerin de katkısını içerdiği için kıdem tazminatı ile entegre olacak. Böylece oluşturulacak kıdem tazminatı fonu benzeri bir yapı ile işverenler işten çıkarma durumunda değil her ay çalışana tazminatına karşılık ödeme yapmış olacak.

Birikimler belirli şartlar haricinde kullanılamayacak, çalışan iş değiştirse bile birikimini yeni işyerine aktarabilecek. Çalışanlar ev alımı, evlenme, hastalık gibi bazı durumlarda bu birikimlerinin bir kısmını kullanabilecek.

Bu sistem bugün büyük bir sorun olan ve sürdürülebilirliği tartışılan kıdem tazminatı alamama sorununu da ortadan kaldıracak. Her çalışan işten nasıl ayrılırsa ayrılsın kıdem tazminatını garanti altına alacak. Sistemin garantörü devlet olacak ve kıdem tazminatı alamama gibi bir sorun yaşanmayacak.

ESKİ ÇALIŞANIN HAKLARI KORUNACAK

Bu noktada belli bir süredir çalışan vatandaşlar yeni emeklilik ve tazminat sistemi devreye girdikten sonra biriken tazminatlarını bu hesaplarına taşıyabilecek. Bu sayede işten ayrılırken tazminat alma garantisi olmayan mevcut çalışanlar yeni bir birikim sahibi olacak ve kıdem tazminatlarına güvence gelecek.

HESAP NASIL OLACAK?

Burada merak edilen konuların başında kıdem tazminatı hesabı geliyor. Mevcut durumda en az 1 yıl çalışan ve işten kendi isteği ve kusuru dışında ayrılan işçiler her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatı alıyor.

Bu miktar her ay için maaşın yüzde 8,33’üne eşit geliyor. Burada eğer kapsam değişmez ise çalışanın hesabında yüzde 3 kendi payı ve yüzde 8,33 de işverenin tazminat katkısı olmak üzere her ay ücretinin yüzde 11,33’ü kadar birikimi olacak.

Etiketler: erken emeklilik