Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanıma açılır? 2023 yılı yurtdışı telefon harç ücreti yüzde 100’ü aştı!

Günümüzde elektronik ürünlere yönelik oluşan fiyat farkı vatandaşları zor durumda bırakıyor. Pek çok kişi alternatif yollar geliştirerek daha uygun fiyatlı alışveriş yapabilmeyi deniyor. Bu kapsamda yurt dışından akıllı telefon alışverişi yapanların telefon Türkiye'ye giriş yaptığı anda kullanılabilmesi için belirli bir kayıt oluşturması gerekiyor. Yurt dışından satın alınmış bir telefonun kaydı nasıl yapılmalıdır? İnternet üzerinden online kayıt nasıl gerçekleşir? Detaylar haberimizde…

Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanıma açılır? 2023 yılı yurtdışı telefon harç ücreti yüzde 100’ü aştı!

Son dönemlerde sıklıkla araştırılan konular arasında yer alan yurt dışından alınmış bir telefonun kayıt işlemleri kolaylıkla sağlanabiliyor. Aktif olarak arama yapabilmek ya da kişilere mesaj gönderebilmek için alınan telefonun kayıt altına alınması gerekiyor. Cihaz Türkiye'ye ulaştığı andan itibaren kayıt işlemlerinin başlatılması ve süreçte kullanıma açılması şarttır.

Pek çok kişinin bilmediği kritik detay ise şudur; yurt dışından alınan bir telefon en fazla 1 yıl boyunca kayıt altına alınmadan kullanılabilir. 1 yıl tamamlandıktan sonra cihaz aramalara kapanır. Bu nedenle online olarak kayıt süreci gereklidir.

 YURTDIŞI TELEFON KAYDI ONLİNE NASIL YAPILIR?

Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanıma açılır? 2023 yılı yurtdışı telefon harç ücreti yüzde 100’ü aştı! - Resim : 1

Yurt dışından alınan bir telefonun kayıtlı hale getirilebilmesi için online platformlar kullanılabiliyor. Herhangi bir kuruma gitmeden e-devlet sistemi üzerinden kayıt işlemi başlatılabilir. Bunun için takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:

  • E-devlet sistemine giriş yapılır.

  • “Yurtdışı telefon kaydı” kategorisine geçilir.

  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurma alanına geçiş yapılır.

  • Açılan sayfa üzerinde kişiye yönelik bir bilgilendirme sayfası fark edilecektir.

  • Bu aşama detaylı olarak okunabilir.

  • Bir sonraki aşamada ise başvuru formu doldurulur.

  • Ardından “onay” tuşuna basılır ve sonuç sayfasına gelinir.

  • 4 farklı işlem tamamlandıktan sonra eksiksiz bir biçimde kayıt işlemi tamamlanır.

 YURTDIŞI TELEFON KAYDI ONLİNE LİNK’E NASIL ULAŞILIR?

Online yabancı telefon kaydı oluşturabilmek için kişisel bilgilerin yer aldığı alanın doğru beyanlarla doldurulması gerekiyor. Kişi kendi adına ya da çocuklara adına başvuru yapabiliyor.

E-devlet sistemi üzerinden “Bilgi Teknolojileri ve İletişim” kurumuna ulaşarak yurt dışı telefon kaydı yapmak isteyenler online link alanını kullanarak kayıt oluşturma sürecine başlayabilir.

 YURTDIŞI TELEFON KAYDI HARÇ TUTARI NE KADAR OLDU?

Yurt dışından alınan bir telefonu kaydedebilmek için belirli bir harç bedeli ödemek gerekiyor. 2022 yılı içerisinde ödenmesi gereken harç tutarı 2.732 TL'yi buluyor. Bu kayıt ücreti her yıl yenileniyor ve güncelleniyor. 2023 yılında yurt dışından alınan bir telefonu kaydetmek isteyen bir kişinin ödemesi gereken harç ücreti 6.090 TL oldu. 2022 yılı ile kıyaslama yapıldığında %100'ü aşan bir fark olduğu fark ediliyor. 2012 yılında 100 TL olan bu rakam 2023'te 6.091 TL'yi buluyor.