Yurt Dışında Yaşamak İsteyenler İçin Büyük Fırsat! İsviçre'de Yaşamak İçin Gerekenler Neler?

Türkiye’de son yıllarda artan beyin gücüne karşılık orta ve düşük gelir sınıfından kişilerin yurt dışında yaşama hedefleri dikkat çekiyor. Özellikle İsviçre gibi yüksek refaha sahip Avrupa ülkeleri ilk sırada yer alıyor. Peki, İsviçre’ya nasıl gidilir, nasıl iş bulunur? İşte detaylar…

Yurt Dışında Yaşamak İsteyenler İçin Büyük Fırsat! İsviçre'de Yaşamak İçin Gerekenler Neler?

Yurt dışında yaşamak son dönemde birçok kişinin hayalini süslemeye devam ediyor. Özellikle ülke genelinde artan enflasyon, işsizlik, kontrolsüz sığınmacı sorunu ve politik gerilimlerin öne çıkması da bu isteğin ekseriyet gençler arasında yayılmasına neden oldu. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin ilk aklına gelen ülkeler arasında İsviçre ise dikkat çekiyor. Refahını en yüksek olduğu ülkelerden biri olan İsviçre’de iş bulmak ve yaşamak istetenler ise neler yapacaklarını araştırmaya başladı.

İsviçre’ye Nasıl Yerleşilir, İş Nasıl Bulunur?

İsviçre’ye yerleşmek için öncelikle ülkede faaliyet gösteren bir kurumdan çalışmak için davet almanız gerekecektir. Öte yandan yüklü bir miktar yatırım yapmak, aile birleşimi veya eğitim yoluyla da İsviçre’de yaşamak mümkün. Bu yöntemler arasında en kolayı ise ESC/EVS gibi çeşitli AB projeleri kapsamında gönüllü olarak belirli hizmetler için uzun dönem başvurusu yapılmasıdır. Bu yöntemlerden en uygun olanı seçerek İsviçre’de yaşamak için başvuru yapılabilir.

İsviçre’de Oturma ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yurt Dışında Yaşamak İsteyenler İçin Büyük Fırsat! İsviçre'de Yaşamak İçin Gerekenler Neler? - Resim : 1

İsviçre’de oturum izni, ülkede 90 günden fazla kalmak isteyen kişilerin başvurması gereken bir izin türüdür. Oturma izni İsviçre kantonlarına göre ayrılmış çeşitli göçmenlik bürolarına, yerleşmek istediğiniz bölgeyi seçtikten sonra yapmanız gereken bir izindir. Oturma ve çalışma izni için birçok farklı kategoride işin niteliğine göre işlem yapılmaktadır. Oturum izni için istenen belgelerden bazıları şunlardır:

  • Vize başvuru formu,
  • Pasaport,
  • Kimlik,
  • Biyometrik fotoğraf,
  • Çalışma izinine ilişkin belgeler (iş sözleşmesi, şirket bilgileri vb.),
  • Gelir durumuna gösteren belgeler vb.

İsviçre’ye Yerleşmek İçin Minimum Gelir Şartı Nedir?

Türkiye’den İsviçre’ye yerleşmek isteyenlerin gelir durumları da bu isteklerinin kolaylaşmasında etkili olacaktır. İsviçre’ye yerleşmek için aylık maaş olarak gelir şartı ortalama her birey için 3.500 İsviçre frangı olarak belirlenmiştir. Bu oranlar farklılık gösterebilmektedir.