Yeni dünyanın toprağa ekilebilir ilk bitkisi belli oldu! Marstaki mucize gerçek oluyor

Bir grup araştırmacı tarafından yapılan incelemeler sonrasında yaşanabilir gezegen olarak adlandırılan Mars'ın ilk bitkisi ortaya çıktı. Bilimsel bir dergide yayınlanan bu ekilebilir ilk bitkinin “Kızıl Gezegen” olarak adlandırılan Mars'ta farklı bitkileri üretebilmek için gübre görevinde kullanılmasının planlandığı açıklandı. İşte detaylar…

Yeni dünyanın toprağa ekilebilir ilk bitkisi belli oldu! Marstaki mucize gerçek oluyor

Mars, Güneş sisteminin 4. gezegenidir. Görünümü nedeniyle “Kızıl Gezegen” olarak adlandırılır. Ortaya atılan teorilere göre Marsta yaşanabilir bir alan bulunuyor. Dünyada hayat tükendiğinde Mars'ta yaşanabilecek alana geçebilmek için ön hazırlıklar yapılıyor. Yapılan araştırmalarda; konsantre sera gazlarının atmosfer basıncı ile yüzeyde sıvı suyunu destekleyecek özel bir alan oluşturulduğu biliniyor. Yaşanabilen bu bölge için ise çalışmalar devam ediyor.

MARSA EN UYGUN BİTKİ BULUNDU!

Amerika'da eğitim veren kurum Lowa State Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışanlar Mars'ta yetiştirilecek olan bitkiye dair ipuçları verdi. Bilimsel dergi Plos One 'da yayınlanan habere göre yetiştirilmeye müsait olan bitkinin Yonca olduğu paylaşıldı. Üniversitede mikrobiyoloji üzerine çalışmaları bulunan Pooja Kasiviswanathan, Mars'ın tüm koşulları düşünüldüğünde en uygun bitki olduğunu ortaya koydu.

GÜBRE GÖREVİ GÖRECEK!

Yeni dünyanın toprağa ekilebilir ilk bitkisi belli oldu! Marstaki mucize gerçek oluyor - Resim : 1

İlerleyen aşamalarda yoncanın gübre olarak kullanılması düşünülüyor. Bu da daha az bakım gerektirdiği ve hızlı büyüdüğü için alternatif bir bitki olmasını sağlıyor. Yapı olarak fazla suya ihtiyaç duymadığı için turp, şalgam ya da marulun hazırlanmasında bir kaynaklık da oluşturuyor.

Mars'ta ihtiyaç duyulan tatlı su için tuzlu su üzerinde bakterilerin arıtılarak karşılanabilmesi mümkün olarak görülüyor. Hem bilim insanları hem de astronotlar için bu durum umut vaat edici bir gelişme olarak görülüyor.

“BU BİR MUCİZE”

Araştırma ekibi içerisinde bulunan biyokimyager Elizabeth Swanner: “Hazırlanan toprak üzerinde herhangi bir besin değişikliği yapmadan yoncayı yetiştirebildiğimizi görmek beni çok şaşırttı” yorumunda bulundu. Öte yandan tüm bu araştırmayı yöneten isim Kasiviswanathan: “Elde edilen bulguların ileride NASA'nın Mars misyonuna yönelik sunduğu araştırmalarını daha da destekleyeceği yönünde umudum var” dedi.

Etiketler: mars, bitki, mucize